Przepis na krem z mascarpone bez śmietany krok po kroku
- Mascarpone 50 g
- Masło 20 g
- Cukier puder 10 g
- Ekstrakt waniliowy 10 ml
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodaj serek mascarpone i kilka kropel aromatu waniliowego.
Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Rurki z kremem
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto ptasie mleczko
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto filadelfia
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem

(liczba kalorii)
Krem z mascarpone bez śmietany - cechy przepisu
Więcej o Kremie z mascarpone bez śmietany
Domowy krem z mascarpone bez śmietany to szybki i łatwy przepis, który świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Jest naturalny i nie zawiera zbędnych dodatków, konserwantów ani wzmacniaczy. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania to serek mascarpone, masło, cukier puder i aromat waniliowy.
Jak zrobić krem z mascarpone bez śmietany? Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mascarpone pochodzi z Lombardii, która znajduje się w północnych Włoszech. Głównie jest produkowany w Lodi oraz Abbiategrasso. Serek jest bardzo delikatny i kremowy, może być wykorzystywany zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Ma wiele zastosowań kulinarnych, oprócz deserów i ciast, można dodawać go do naleśników, lodów, zup lub makaronów. Jest wytwarzany ze śmietanki z mleka krowiego, która nadaje gładką i kremową konsystencje. Jedna łyżka serka mascarpone (24 g) zawiera 95 kcal i 9.6 g tłuszczu w tym 6.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy A i B12. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Ważne jest to, aby zachować umiar spożywając takiego typu produkty spożywcze i traktować je jako rekreacyjne.
Drugim składnikiem kremu jest masło, które jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera witaminy, cholesterol i karotenoidy. Jedna porcja masła (5 g) zawiera 37 kcal, 4.1 g tłuszczu w tym 2.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych.
Trzecim składnikiem jest cukier puder, który stosowany jest w branży cukierniczej i piekarniczej. Jest poddany procesowi rozdrabniania kryształków, przez to jest bardziej podatny na rozpuszczenie w przeciwieństwie do cukru krystalicznego. Łyżka cukru pudru (10 g) zawiera 41 kcal i 10 g węglowodanów.
Przepis na krem mascarpone bez śmietany idealnie pasuje do wielu wypieków. Jest to prosty przepis, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu.
Wartości odżywcze Kremu z mascarpone bez śmietany
Energia i białka
(45g)
Węglowodany w kremie z mascarpone bez śmietany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy w przepisie na krem z mascarpone bez śmietany
(45g)
Składniki mineralne w przepisie na krem z mascarpone bez śmietany
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Kremie z mascarpone bez śmietany
Lista alergenów dla Kremu z mascarpone bez śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Masło