Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Opublikowano: 22.02.2023 r.
Dynia, mleczko kokosowe, cebula... Brzmi pysznie? To tylko kilka z najważniejszych składników, które tworzą krem z dyni z mlekiem kokosowym. Dodaj do tego jeszcze ziemniaki i bulion drobiowy, a otrzymasz rozgrzewającą, kremową zupę, która idealnie nadaje się na chłodne dni. Prosty, a zarazem wyrafinowany smak!
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g (lub woda)
 - Dynia - 1500 g
 - Ziemniaki późne - 250 g
 - Cebula - 200 g
 - Olej rzepakowy - 40 ml
 - Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir mielony, czosnek
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik na 200 st C, a na blaszce ułóż papier do pieczenia.
 - Dynię pokrój na nie za duże kawałki, usuń nasiona.
 - Obrane i umyte ziemniaki pokrój w duże kawałki.
 - Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.
 - 4 obrane ząbki czosnku, dynię, ziemniaki i cebulę ułóż na blaszce do pieczenia.
 - Polej wszystko olejem, posyp solą.
 - Piecz do miękkości - około 70 minut (zależy od wielkości kawałków).
 - Gdy warzywa będą miękkie, zagotuj bulion.
 - Obierz dynię ze skóry i wrzuć wraz ze wszystkimi warzywami do gorącego bulionu.
 - Dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy - do smaku.
 - Zblenduj, aż powstanie gładka zupa krem. Gotuj przez 2 minuty.
 - Opcjonalnie dodaj więcej wody/bulionu. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
 - Smacznego!
 
Komentarz dietetyka
By potrawa była całkowicie wegańska, zamiast bulionu drobiowego użyj bulionu warzywnego. Zupa nie ma zbyt wiele kilokalorii, dostarcza błonnik i dużo witamin i minerałów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości