Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Opublikowano: 22.02.2023 r., 10:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia z mlekiem kokosowym
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Ten pyszny krem z dyni z mlekiem kokosowym to dobry pomysł na smaczne danie. Lubisz dynię? Jeśli tak to zrób ten przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 75 min
161 kcal
Kcal w porcji
439 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy - lub woda (2000 g)
  • Dynia (1500 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir mielony, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym krok po kroku

Rozgrzej piekarnik na 200 st C, a na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Dynię pokrój na nie za duże kawałki, usuń nasiona.

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w duże kawałki.

Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.

4 obrane ząbki czosnku, dynię, ziemniaki i cebulę ułóż na blaszce do pieczenia.

Polej wszystko olejem, posyp solą.

Piecz do miękkości - około 70 minut (zależy od wielkości kawałków).

Gdy warzywa będą miękkie, zagotuj bulion.

Obierz dynię ze skóry i wrzuć wraz ze wszystkimi warzywami do gorącego bulionu.

Dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy - do smaku.

Zblenduj, aż powstanie gładka zupa krem. Gotuj przez 2 minuty.

Opcjonalnie dodaj więcej wody/bulionu. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kremu z dyni z mlekiem kokosowym

Ten pyszny krem z dyni z mlekiem kokosowym to dobry pomysł na smaczne danie. Lubisz dynię? Jeśli tak to zrób ten przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym. Dzięki upieczeniu warzyw zupa staje się bardzo dobra. Danie należy do tych, które nie mają za dużej wartości kalorycznej. Zupa nada się dobrze na obiad. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym jest łatwa – bez problemu ją zrobisz nie tylko na obiad. Krem dyniowy to pyszny pomysł na każdy dzień, zwłaszcza jesienny. Wtedy dynia jest najlepsza. Sprawdź jak zrobić krem z dyni z mlekiem kokosowym.

Krem z dyni z mlekiem kokosowym to smaczna i łatwa zupa, która ma słono-słodki smak. Ma piękny, pomarańczowy kolor. Przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym zawiera dynię, ziemniaki, cebulę, czosnek, olej, mleko kokosowe i przyprawy. Z przypraw poleca się sos sojowy, imbir suszony (albo świeży), paprykę słodką, sól oraz pieprz. Bardzo łatwo ją przygotujesz, a otrzymasz naprawdę aromatyczne i rozgrzewające danie. To dobry sposób także na kolację – na każdy dzień.

By zbilansować krem z dyni z mlekiem kokosowym, dodaj do niego różne dodatki. By zupa była pyszna, a jednocześnie dostarczała białko, dodaj do niej ser mozzarella. Dobra jest podana wraz z jogurtem naturalnym wysokobiałkowym. By dodać zdrowe źródło tłuszczu, polej zupę olejem lnianym/oliwą z oliwek lub posyp ziarnami i orzechami. Świetnym pomysłem na dobre danie jest dodatek pestek dyni. Do obiadu złożonego z zupy krem z dyni smaczne będzie dodanie grzanek. Jeżeli chcesz mieć danie wegańskie, użyj bulionu warzywnego lub wody.

Jak zrobić krem z dyni z mlekiem kokosowym? Najpierw upiecz warzywa, następnie dodaj je do gorącego bulionu razem z przyprawami i mleczkiem kokosowym. Wszystko zblenduj i podawaj. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić wodą lub bulionem.

Jak zrobisz krem z dyni z mlekiem kokosowym dopraw ją według uznania tak, by była pyszna. Oprócz soli, pieprzu, papryki słodkiej, sosu sojowego i imbiru, do przepisu na krem z dyni z mlekiem kokosowym pasuje cynamon, papryka wędzona oraz papryka ostra. Fajnie sprawdzi się też gałka muszkatołowa.

Jeżeli nie chcesz piec warzyw w piekarniku, możesz je podsmażyć w garnku, a następnie gotować warzywa z bulionem do miękkości. Zupa będzie smaczna, a przy tym szybsza. Do pieczenia lub do smażenia warzyw, zamiast oleju można wykorzystać masło lub masło klarowane. Zupa będzie miała bardziej maślany smak. Można użyć dynię mrożoną, jeśli nie masz dyni świeżej – to dobre rozwiązanie, gdy masz ochotę na dynię, a nie ma na nią sezonu.

Alergeny w kremie z dyni z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla kremu z dyni z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kremu z dyni z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

By potrawa była całkowicie wegańska, zamiast bulionu drobiowego użyj bulionu warzywnego. Zupa nie ma zbyt wiele kilokalorii, dostarcza błonnik i dużo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(439g)
Energia (kcal)
36.69
161.05
Białko (g)
1.06
4.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(439g)
Węglowodany (g)
5.58
24.51
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
22.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(439g)
Tłuszcz (g)
1.37
6.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
4.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
1.23
Cholesterol (mg)
1.91
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(439g)
Witamina A (µg (mcg))
147.74
648.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.54
19.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.10
9.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.55
33.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1061.15
4658.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(439g)
Sód (mg)
192.30
844.20
Potas (mg)
166.98
733.05
Wapń (mg)
19.84
87.10
Fosfor (mg)
39.65
174.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.60
33.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.64
Cynk (mg)
0.20
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z dyni z mlekiem kokosowym 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z dyni z mlekiem kokosowym

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
lub woda
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Dynia
1500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 1500 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Koszt składników
71.00