Krem z brokułów Thermomix
- Brokuły (600 g)
- Ziemniaki średnie (200 g)
- Marchewka (150 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Pietruszka (100 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (90 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Bulion warzywny (700 ml)
Przepis na krem z brokułów z thermomixa krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Kopystką zgarnij wszystko na dno naczynia, dodaj oliwę i duś przez 3 minuty / Varoma / obroty 1.
W tym czasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
Włóż warzywa (oprócz brokuła) do naczynia Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Dodaj brokuła i bulion oraz dopraw pieprzem.
Gotuj całość 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj całość zwiększając obroty od 1 do 9 przez 30 sekund.
Gotuj jeszcze 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat kremu z brokułów z thermomixa
Prezentujemy niezwykle prosty przepis na krem z brokułów Thermomix. Jego przygotowanie zajmie Ci 30 minut. Świetnie będzie komponować się z domowymi grzankami.
Aby wykonać ten przepis potrzebne będą brokuły, ziemniaki, marchewki, seler, pietruszka, cebula, czosnek, oliwa i śmietana 18%.
Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i czosnku, które następnie należy poddusić przez 3 minuty z dodatkiem oliwy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Przepis na krem z brokułów z Thermomixa nie może obejść się bez brokuła, więc jego również należy umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Gdy cebula z czosnkiem, będzie miękka, dodajemy do naczynia Thermomixa wszystkie warzywa oprócz brokuła. Dobrze jest je rozdrobnić, dzięki czemu zupa będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Na koniec dodajemy brokuła i bulion. Jeśli nie posiadasz bulionu, to możesz wykorzystać kostkę rosołową, łyżkę bulionu domowego lub np. rosół, który został po niedzielnym obiedzie. Całą zupę gotuje się około 15 minut w 100 stopniach na obrotach wstecznych 1. Na koniec dodajemy śmietanę i całość blendujemy na jednolity, pachnący, zielony krem. Jak widać, to naprawdę prosty przepis.
Jeśli chcesz, możesz również wykonać domowe grzanki, które uzupełnią krem w elementy chrupkości, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej pyszny. Wystarczy kromkę dowolnego chleba pokroić w małą kostkę i wymieszać z odrobiną oliwy i przyprawami np. solą i ziołami prowansalskimi. Następnie wystarczy je podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Krem z warzyw np. z brokuła będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.
Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze wskazówki jak zrobić krem z brokułów w Thermomixie i podacie ją swoim bliskim na obiad. To naprawdę świetny pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Ten dobry krem na pewno wszystkim zasmakuje.
Alergeny w kremie z brokułów z thermomixa
Lista alergenów dla kremu z brokułów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze kremu z brokułów z thermomixa
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.