Krem z brokułów fit
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Brokuły - 1 sztuka (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (120 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (400 ml)
Przepis na krem z brokułów fit krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, wrzuć drobno pokrojoną cebule i czosnek, krótko zeszklij.
Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w słupki.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Zmiksuj zupę na gładki krem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Więcej informacji na temat kremu z brokułów fit
Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego zupa krem z brokułów fit to idealny pomysł na lunch lub na obiad w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka, zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym. Nie dość, że to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba, zaczynająca swoją przygodę kulinarną to pamiętajmy, że warzywa są bogactwem witamin.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem z brokułów fit, który przygotujesz w 30 minut.
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, brokuły, ziemniaki, marchew. Mój przepis będzie wegetariański, czyli nie będzie zawierał w swoim składzie mięsa, dlatego skorzystam z bulionu warzywnego. Jeśli jednak jest to dla Ciebie bez znaczenia, możesz użyć bulionu mięsnego np. wołowego lub drobiowego. Zupa będzie tak samo w wersji wegetariańskiej, jak i w tradycyjnej.
Zatem, jak zrobić krem. Brokułów fit?
Wystarczy, że rozgrzejesz oliwę z oliwek w garnku i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj brokuł podzielony na różyczki i pokrojone pozostałe warzywa. Zalej całość bulionem, który możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowej wersji o dobrym składzie. Polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, sprawdzi się idealnie, a dzięki niemu zupa będzie bardzo dobra.
Tak przygotowany wywar gotuj do miękkości warzyw, a następnie całość zmiksuj. Zupę krem podawaj ze śmietaną. Całość możesz posypać, także pestkami dyni.
Sam widzisz, jaki to szybki i łatwy przepis, a zupa jest bardzo smaczna, pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Jeśli nie przygotujesz zupy w wersji fit, dodatkowo możesz podawać ją z serem lub z grzankami.
Skoro już wiesz jak zrobić zupę krem, przygotuj go na obiad dla całej swojej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!
Alergeny w kremie z brokułów fit
Lista alergenów dla kremu z brokułów fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z brokułów fit
Zupę krem możesz przygotować z dowolnych warzyw, postaw na aromatyczne przyprawy i świeże zioła, aby zupa była wyrazista.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.