Krem z borowików

Opublikowano: 01.10.2021 r., 13:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z borowików
Krem z borowików
Ten smaczny przepis na krem z borowików jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem świeżych borowików to pyszna zupa, którą warto znać.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
123 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Borowiki (450 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (150 g)
  • Ziemniaki późne (450 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, patelnia

Przepis na krem z borowików krok po kroku

Bardzo dokładnie umyj grzyby. Pokrój je w większe kawałki.

Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki.

Na patelnię dodaj masło i podsmaż przez parę chwil posiekane warzywa. Niech lekko się zarumienią.

W tym czasie zagrzej w garnku bulion.

Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego warzywa z grzybami. Gotuj wszystko około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Dodaj do zupy sól i pieprz oraz śmietankę.

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba.

Zupa jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na krem z borowików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat kremu z borowików

Ten smaczny przepis na krem z borowików jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem świeżych borowików to pyszna zupa, którą warto znać. Zapewne zdarzyło Ci się kiedyś jeść zupę krem z borowików w restauracji lub innym miejscu. Zastanawiasz się jak zrobić krem z borowików, by było to tak samo dobre danie niczym z restauracji? Nic trudnego. Prosta, szybka i przede wszystkim bardzo smaczna zupa jest zawsze dobrym pomysłem na wykwintne danie - czy to na obiad, czy na uroczystą bądź romantyczną kolację.

Smaczna zupa krem z borowików jest to prosty przepis, który dodatkowo bardzo szybko się przygotowuje. Świeże borowiki to rarytas dla osób lubujących się w daniach z grzybów leśnych. Jak zrobić krem z borowikami, by był idealnie kremowy i o dobrej konsystencji? Zupa „idealnie kremowa” jest to zupa krem, która nie ma żadnych grudek i jest gładka. Wszystko trzeba bardzo dokładnie blendować, aż składniki będą tak zmiksowane, że nie będą wyczuwalne części warzyw. „Dobra konsystencja” z kolei jest to już kwestia indywidualna. Od tego, jaką konsystencję będzie miała pyszna zupa zależy przede wszystkim ilość dodanego bulionu. Gdy nie masz możliwości, by wykorzystać domowy wywar można skorzystać z wody. Krem z borowików na rosole smakuje jednak lepiej niż na wodzie, ponieważ ma więcej smaku. Jedna osoba woli krem bardziej gęsty, inna zaś – rzadszy. Jeżeli po zblendowaniu zauważysz, że zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej ugotowane uprzednio warzywa (dodatkowo). Można ewentualnie spróbować gotować zupę dłużej - zupa powinna się zagęścić. W przypadku, gdy krem z borowików jest zbyt gęsty zawsze możesz dolać więcej bulionu lub wody.

Krem z borowików koniecznie podawaj z grzankami. Są one pysznym dodatkiem do tego prostego przepisu na krem z borowików. Nadają chrupkości oraz dobrego smaku. Poza tym sprawdza się dodanie odrobiny śmietany i świeżo posiekanej natki pietruszki. Krem z borowików je się tylko i wyłącznie podane na gorąco. Przepis na krem z borowików z takimi dodatkami to idealny pomysł na pyszną potrawę na obiad. Dobra zupa jest gwarancją, że jej smak zostanie na długo w pamięci.

Pomysł na zupę krem z borowików nie kończy się na wykorzystaniu świeżych grzybów. Jak zrobić krem z borowików przy użyciu suszonych prawdziwków? Oczywiście świeże borowiki można zastąpić suszonymi grzybami. W tym celu 50 gramów suszonych borowików należy włożyć do miski i następnie wlać tyle zimnej wody, by grzyby zostały w całości zalane. Pozostaw grzyby w wodzie na około 2 godziny. Gdy ten czas minie należy postępować tak jak ze świeżymi borowikami.

Alergeny w kremie z borowików

Lista alergenów dla kremu z borowików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu z borowików

na 100g gotowej potrawy

Dobry pomysł na obiad wegetariański. Zawiera najwięcej węglowodanów, niewiele białka i trochę tłuszczu. Jest to potrawa sycąca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
37.45
123.60
Białko (g)
1.24
4.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.94
12.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
11.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
2.03
6.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
5.53
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
1.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.96
13.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
33.14
109.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.51
11.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.54
24.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
2.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.84
19.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
255.15
841.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
230.03
759.11
Potas (mg)
129.39
426.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.59
21.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
24.48
80.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.82
19.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z borowików 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z borowików

Koszt składników
91.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
450 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
22.50
Za 450 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ziemniaki późne
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
91.50