Przepis na krem z borowików krok po kroku

Składniki
  • Borowiki 450 g
  • Marchewka 100 g
  • Cebula 150 g
  • Ziemniaki późne 450 g
  • Bulion drobiowy 2000 g
  • Masło klarowane 30 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, blender, patelnia

Bardzo dokładnie umyj grzyby. Pokrój je w większe kawałki.

Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki.

Na patelnię dodaj masło i podsmaż przez parę chwil posiekane warzywa. Niech lekko się zarumienią.

W tym czasie zagrzej w garnku bulion.

Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego warzywa z grzybami. Gotuj wszystko około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Dodaj do zupy sól i pieprz oraz śmietankę.

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba.

Zupa jest gotowa.

Krem z borowików
Krem z borowików
Koszt przygotowania dania
70.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
123 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Krem z borowików - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z borowików

Ten smaczny przepis na krem z borowików jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem świeżych borowików to pyszna zupa, którą warto znać. Zapewne zdarzyło Ci się kiedyś jeść zupę krem z borowików w restauracji lub innym miejscu. Zastanawiasz się jak zrobić krem z borowików, by było to tak samo dobre danie niczym z restauracji? Nic trudnego. Prosta, szybka i przede wszystkim bardzo smaczna zupa jest zawsze dobrym pomysłem na wykwintne danie - czy to na obiad, czy na uroczystą bądź romantyczną kolację.

Smaczna zupa krem z borowików jest to prosty przepis, który dodatkowo bardzo szybko się przygotowuje. Świeże borowiki to rarytas dla osób lubujących się w daniach z grzybów leśnych. Jak zrobić krem z borowikami, by był idealnie kremowy i o dobrej konsystencji? Zupa „idealnie kremowa” jest to zupa krem, która nie ma żadnych grudek i jest gładka. Wszystko trzeba bardzo dokładnie blendować, aż składniki będą tak zmiksowane, że nie będą wyczuwalne części warzyw. „Dobra konsystencja” z kolei jest to już kwestia indywidualna. Od tego, jaką konsystencję będzie miała pyszna zupa zależy przede wszystkim ilość dodanego bulionu. Gdy nie masz możliwości, by wykorzystać domowy wywar można skorzystać z wody. Krem z borowików na rosole smakuje jednak lepiej niż na wodzie, ponieważ ma więcej smaku. Jedna osoba woli krem bardziej gęsty, inna zaś – rzadszy. Jeżeli po zblendowaniu zauważysz, że zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej ugotowane uprzednio warzywa (dodatkowo). Można ewentualnie spróbować gotować zupę dłużej - zupa powinna się zagęścić. W przypadku, gdy krem z borowików jest zbyt gęsty zawsze możesz dolać więcej bulionu lub wody.

Krem z borowików koniecznie podawaj z grzankami. Są one pysznym dodatkiem do tego prostego przepisu na krem z borowików. Nadają chrupkości oraz dobrego smaku. Poza tym sprawdza się dodanie odrobiny śmietany i świeżo posiekanej natki pietruszki. Krem z borowików je się tylko i wyłącznie podane na gorąco. Przepis na krem z borowików z takimi dodatkami to idealny pomysł na pyszną potrawę na obiad. Dobra zupa jest gwarancją, że jej smak zostanie na długo w pamięci.

Pomysł na zupę krem z borowików nie kończy się na wykorzystaniu świeżych grzybów. Jak zrobić krem z borowików przy użyciu suszonych prawdziwków? Oczywiście świeże borowiki można zastąpić suszonymi grzybami. W tym celu 50 gramów suszonych borowików należy włożyć do miski i następnie wlać tyle zimnej wody, by grzyby zostały w całości zalane. Pozostaw grzyby w wodzie na około 2 godziny. Gdy ten czas minie należy postępować tak jak ze świeżymi borowikami.

Wartości odżywcze kremu z borowików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (330g)
Energia (kalorie)
37.45 kcal
123.60 kcal
Białko
1.24 g
4.10 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie z borowików

Na 100g
Na porcję (330g)
Węglowodany
3.94 g
12.99 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
11.05 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (330g)
Tłuszcz
2.03 g
6.69 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
5.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.35 g
1.16 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.24 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem z borowików

Na 100g
Na porcję (330g)
Witamina E
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: masło klarowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
2.67 mg
Brak danych dla: masło klarowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
255.15 µg (mcg)
841.99 µg (mcg)
Brak danych dla: borowiki, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z borowików

Na 100g
Na porcję (330g)
Sód
230.03 mg
759.11 mg
Potas
129.39 mg
426.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
6.59 mg
21.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
24.48 mg
80.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
5.82 mg
19.22 mg
Brak danych dla: masło klarowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.80 mg
Brak danych dla: masło klarowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.17 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.25 mg
Brak danych dla: masło klarowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z borowików 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z borowików

Lista alergenów dla kremu z borowików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu z borowików

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
450 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
22.50
Za 450 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ziemniaki późne
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
91.50
Łączny koszt
70.68
Jak oceniasz przepis na krem z borowików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób