Krem z borowików
- Borowiki (450 g)
- Marchewka (100 g)
- Cebula (150 g)
- Ziemniaki późne (450 g)
- Bulion drobiowy (2000 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na krem z borowików krok po kroku
Bardzo dokładnie umyj grzyby. Pokrój je w większe kawałki.
Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki.
Na patelnię dodaj masło i podsmaż przez parę chwil posiekane warzywa. Niech lekko się zarumienią.
W tym czasie zagrzej w garnku bulion.
Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego warzywa z grzybami. Gotuj wszystko około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodaj do zupy sól i pieprz oraz śmietankę.
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba.
Zupa jest gotowa.
Więcej informacji na temat kremu z borowików
Ten smaczny przepis na krem z borowików jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem świeżych borowików to pyszna zupa, którą warto znać. Zapewne zdarzyło Ci się kiedyś jeść zupę krem z borowików w restauracji lub innym miejscu. Zastanawiasz się jak zrobić krem z borowików, by było to tak samo dobre danie niczym z restauracji? Nic trudnego. Prosta, szybka i przede wszystkim bardzo smaczna zupa jest zawsze dobrym pomysłem na wykwintne danie - czy to na obiad, czy na uroczystą bądź romantyczną kolację.
Smaczna zupa krem z borowików jest to prosty przepis, który dodatkowo bardzo szybko się przygotowuje. Świeże borowiki to rarytas dla osób lubujących się w daniach z grzybów leśnych. Jak zrobić krem z borowikami, by był idealnie kremowy i o dobrej konsystencji? Zupa „idealnie kremowa” jest to zupa krem, która nie ma żadnych grudek i jest gładka. Wszystko trzeba bardzo dokładnie blendować, aż składniki będą tak zmiksowane, że nie będą wyczuwalne części warzyw. „Dobra konsystencja” z kolei jest to już kwestia indywidualna. Od tego, jaką konsystencję będzie miała pyszna zupa zależy przede wszystkim ilość dodanego bulionu. Gdy nie masz możliwości, by wykorzystać domowy wywar można skorzystać z wody. Krem z borowików na rosole smakuje jednak lepiej niż na wodzie, ponieważ ma więcej smaku. Jedna osoba woli krem bardziej gęsty, inna zaś – rzadszy. Jeżeli po zblendowaniu zauważysz, że zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej ugotowane uprzednio warzywa (dodatkowo). Można ewentualnie spróbować gotować zupę dłużej - zupa powinna się zagęścić. W przypadku, gdy krem z borowików jest zbyt gęsty zawsze możesz dolać więcej bulionu lub wody.
Krem z borowików koniecznie podawaj z grzankami. Są one pysznym dodatkiem do tego prostego przepisu na krem z borowików. Nadają chrupkości oraz dobrego smaku. Poza tym sprawdza się dodanie odrobiny śmietany i świeżo posiekanej natki pietruszki. Krem z borowików je się tylko i wyłącznie podane na gorąco. Przepis na krem z borowików z takimi dodatkami to idealny pomysł na pyszną potrawę na obiad. Dobra zupa jest gwarancją, że jej smak zostanie na długo w pamięci.
Pomysł na zupę krem z borowików nie kończy się na wykorzystaniu świeżych grzybów. Jak zrobić krem z borowików przy użyciu suszonych prawdziwków? Oczywiście świeże borowiki można zastąpić suszonymi grzybami. W tym celu 50 gramów suszonych borowików należy włożyć do miski i następnie wlać tyle zimnej wody, by grzyby zostały w całości zalane. Pozostaw grzyby w wodzie na około 2 godziny. Gdy ten czas minie należy postępować tak jak ze świeżymi borowikami.
Alergeny w kremie z borowików
Lista alergenów dla kremu z borowików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu z borowików
Dobry pomysł na obiad wegetariański. Zawiera najwięcej węglowodanów, niewiele białka i trochę tłuszczu. Jest to potrawa sycąca.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.