Krem z bitej śmietany i mascarpone

Opublikowano: 04.05.2023 r., 11:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem z bitej śmietany i mascarpone
Krem z bitej śmietany i mascarpone
Poznaj przepis na pyszny krem z bitej śmietany i mascarpone, idealny do tortów i deserów.
Przygotowanie 15 min
783 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, szklana miska

Przepis na krem z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku

Kremówkę przelej do miski. Powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Ubijaj śmietanę do uzyskania puszystej, sztywnej masy.

Cały czas miksując, powoli dodawaj ksylitol.

Na koniec porcjami dodawaj mascarpone, miksując do połączenia wszystkich składników.

Jak oceniasz przepis na krem z bitej śmietany i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat kremu z bitej śmietany i mascarpone

Krem z bitej śmietany i mascarpone jest najbardziej popularnym kremem wykorzystywanym do tortów, ciast oraz różnego rodzaju deserów na słodko. Jest popularny na całym świecie i pasuje do większości dań. Jednocześnie jest bardzo prosty i szybko w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczny, delikatny i uniwersalny. Można przyrządzać go w wielu wersjach smakowych na przykład poprzez dodanie ziarenek wanilii lub aromatu waniliowego, naturalnego kakao, cynamonu, czy masy kajmakowej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w cukiernictwie. Co będzie Ci potrzebne? Jedyne składniki, których potrzebujesz to serek mascarpone i śmietanka kremówka 36%. Powinny być bardzo dobrze schłodzone, aby krem dobrze się ubił i miał odpowiednią konsystencję. Dodatkowo potrzebne będzie coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystywany jest cukier, warto jednak zastąpić go słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Mają one niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, a jednocześnie nadają kremowi lekki, słodki smak. Krem z serkiem mascarpone i śmietanką sam w sobie jest dość tłusty i kaloryczny. Aby zrobić krem wystarczy ubijać śmietankę mikserem, aż powstanie puszysta, sztywna masa, a na koniec stopniowo dodawać słodzidło oraz mascarpone. To wszystko! Najczęściej poleca się wykorzystywać śmietankę i mascarpone w proporcjach 1:1, jednak możesz samodzielnie je modyfikować w zależności od tego, na jakiej konsystencji najbardziej Ci zależy. Tak przygotowany krem to dobry pomysł na dodatek do tortów, ciast, bezy, czy innych, słodkich deserów. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Jeśli szukasz pomysłu na najlepszy krem do ciast, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na krem z bitej śmietany i mascarpone. Na pewno się nie zawiedziesz i zostanie w Twojej kuchni na długo! Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a jego delikatny, kremowy smak sprawia, że trafi w gusta każdego gościa.

Alergeny w kremie z bitej śmietany i mascarpone

Lista alergenów dla kremu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu z bitej śmietany i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru krem ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
355.91
783.00
Białko (g)
2.42
5.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
11.97
26.33
Węglowodany przyswajalne (g)
11.97
26.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
34.55
76.00
Tłuszcze nasycone (g)
34.55
76.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z bitej śmietany i mascarpone 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z bitej śmietany i mascarpone

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
36.50