Krem z bitej śmietany i mascarpone
- Mascarpone (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na krem z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku
Kremówkę przelej do miski. Powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Ubijaj śmietanę do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
Cały czas miksując, powoli dodawaj ksylitol.
Na koniec porcjami dodawaj mascarpone, miksując do połączenia wszystkich składników.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu z bitej śmietany i mascarpone
Krem z bitej śmietany i mascarpone jest najbardziej popularnym kremem wykorzystywanym do tortów, ciast oraz różnego rodzaju deserów na słodko. Jest popularny na całym świecie i pasuje do większości dań. Jednocześnie jest bardzo prosty i szybko w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczny, delikatny i uniwersalny. Można przyrządzać go w wielu wersjach smakowych na przykład poprzez dodanie ziarenek wanilii lub aromatu waniliowego, naturalnego kakao, cynamonu, czy masy kajmakowej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w cukiernictwie. Co będzie Ci potrzebne? Jedyne składniki, których potrzebujesz to serek mascarpone i śmietanka kremówka 36%. Powinny być bardzo dobrze schłodzone, aby krem dobrze się ubił i miał odpowiednią konsystencję. Dodatkowo potrzebne będzie coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystywany jest cukier, warto jednak zastąpić go słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Mają one niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, a jednocześnie nadają kremowi lekki, słodki smak. Krem z serkiem mascarpone i śmietanką sam w sobie jest dość tłusty i kaloryczny. Aby zrobić krem wystarczy ubijać śmietankę mikserem, aż powstanie puszysta, sztywna masa, a na koniec stopniowo dodawać słodzidło oraz mascarpone. To wszystko! Najczęściej poleca się wykorzystywać śmietankę i mascarpone w proporcjach 1:1, jednak możesz samodzielnie je modyfikować w zależności od tego, na jakiej konsystencji najbardziej Ci zależy. Tak przygotowany krem to dobry pomysł na dodatek do tortów, ciast, bezy, czy innych, słodkich deserów. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Jeśli szukasz pomysłu na najlepszy krem do ciast, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na krem z bitej śmietany i mascarpone. Na pewno się nie zawiedziesz i zostanie w Twojej kuchni na długo! Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a jego delikatny, kremowy smak sprawia, że trafi w gusta każdego gościa.
Alergeny w kremie z bitej śmietany i mascarpone
Lista alergenów dla kremu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze kremu z bitej śmietany i mascarpone
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru krem ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.