Krem z białych warzyw

Opublikowano: 03.06.2021 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z białych warzyw podany w głębokim talerzu z dodatkiem makaronu.
Krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą smaczną zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
176 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło roślinne (50 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Por 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka 2 sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (150 g)
  • Ziemniaki późne 2 sztuki (200 g)
  • Kalafior (300 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (150 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku

Przepis na krem z białych warzyw krok po kroku

W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego pora.

Następnie do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, selera, ziemniaki oraz oczyszczone różyczki kalafiora. Warzywa mieszamy i podsmaż około 3 minut.

Następnie do warzyw dodaj ciecierzycę z zalewą, bulion warzywny oraz przyprawy. Zupę zagotuj na większym ogniu, następnie zmniejsz ognień i gotuj przez około 15 minut do miękkości warzyw.

Na koniec dodaj śmietankę i zupę zblenduj na gładki krem.

Gotową zupę możesz podawać z grzankami przygotowanymi z pieczywa.

Jak oceniasz przepis na krem z białych warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kremu z białych warzyw

Wege zupa z białych warzyw z kalafiorem to doskonała propozycja na smaczną zupę serwowaną dla całej rodziny na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako zupa krem dla niemowlaka, w czasie rozszerzania diety (oczywiście po drobnych modyfikacjach). Nasz najlepszy przepis na krem z białych warzyw jest na prawdę bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby ugotować tą pyszną zupę potrzebujesz nastepujących produktów spożywczych: masła, cebuli, pora, pietruszki, selera korzeniowego, ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy z puszki, bulionu warzywnego, śmietanki kremowej (w wersji wegańskiej możesz ją pominąć) oraz przypraw (czosnku, gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego). Zupę możesz przygotować z pieczonych warzyw. Zupę możesz podać również z serem lub z grzankami.

A więc jak przygotować krem z białych warzyw? W garnku na maśle podmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj do nich por. Składniki chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj pozostałe warzywa obrane i pokrojone w mniejsze kawałki. Podsmaż je przez chwilę. Po tym czasie dodaj ciecierzycę bez zalewy i całość zalej bilionem warzywnym. Zupę gotuj przez około 15 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec dodaj do zupy śmietankę (zaprawioną) i zupę zmiksuj na gładki krem). Gotową zupę możesz podawać z dodatkiem grzanek przygotowanych z pieczywa. Zupę możesz udekorować również świeżą natką pietruszki.

Podsumowując ten prosty przepis na krem z białych warzyw to doskonała bomba witaminowa. Użycie wielu warzyw dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jeśli do zupy nie dodamy śmietanki zredukujemy ilośc kalorii w potrawie - wtedy bez obawy danie możemy spożyć na diecie redukcyjnej (jednak nie jest to konieczne, ponieważ ilość śmietanki użyta do przygotowania potrawy jest niewielka). W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Alergeny w kremie z białych warzyw

Lista alergenów dla kremu z białych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu z białych warzyw

na 100g gotowej potrawy

Użycie wielu warzyw do przygotowania tego pysznego kremu dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
76.81
176.66
Białko (g)
1.55
3.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
8.19
18.85
Węglowodany przyswajalne (g)
6.69
15.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
4.46
10.26
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
8.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
1.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
9.19
21.14
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.57
26.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.19
57.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
100.26
230.59
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
138.77
319.17
Potas (mg)
170.43
391.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.30
44.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
36.19
83.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.85
29.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z białych warzyw 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z białych warzyw

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
50 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Por
150 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Pietruszka
300 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Seler korzeniowy
150 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Ciecierzyca konserwowa
150 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
72.50