- Masło roślinne 50 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Por 150 g 1 średnia sztuka
- Pietruszka 300 g 2 sztuki
- Seler korzeniowy 150 g 1 mała sztuka
- Ziemniaki późne 200 g 2 sztuki
- Kalafior 300 g
- Ciecierzyca konserwowa 150 g
- Bulion warzywny 750 ml
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
Przepis na krem z białych warzyw krok po kroku
W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego pora.
Następnie do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, selera, ziemniaki oraz oczyszczone różyczki kalafiora. Warzywa mieszamy i podsmaż około 3 minut.
Następnie do warzyw dodaj ciecierzycę z zalewą, bulion warzywny oraz przyprawy. Zupę zagotuj na większym ogniu, następnie zmniejsz ognień i gotuj przez około 15 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodaj śmietankę i zupę zblenduj na gładki krem.
Gotową zupę możesz podawać z grzankami przygotowanymi z pieczywa.

Informacje dietetyczne - krem z białych warzyw
Wartości odżywcze kremu z białych warzyw
Użycie wielu warzyw do przygotowania tego pysznego kremu dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie z białych warzyw
Lista alergenów dla kremu z białych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Więcej informacji na temat kremu z białych warzyw
Wege zupa z białych warzyw z kalafiorem to doskonała propozycja na smaczną zupę serwowaną dla całej rodziny na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako zupa krem dla niemowlaka, w czasie rozszerzania diety (oczywiście po drobnych modyfikacjach). Nasz najlepszy przepis na krem z białych warzyw jest na prawdę bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby ugotować tą pyszną zupę potrzebujesz nastepujących produktów spożywczych: masła, cebuli, pora, pietruszki, selera korzeniowego, ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy z puszki, bulionu warzywnego, śmietanki kremowej (w wersji wegańskiej możesz ją pominąć) oraz przypraw (czosnku, gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego). Zupę możesz przygotować z pieczonych warzyw. Zupę możesz podać również z serem lub z grzankami.
A więc jak przygotować krem z białych warzyw? W garnku na maśle podmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj do nich por. Składniki chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj pozostałe warzywa obrane i pokrojone w mniejsze kawałki. Podsmaż je przez chwilę. Po tym czasie dodaj ciecierzycę bez zalewy i całość zalej bilionem warzywnym. Zupę gotuj przez około 15 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec dodaj do zupy śmietankę (zaprawioną) i zupę zmiksuj na gładki krem). Gotową zupę możesz podawać z dodatkiem grzanek przygotowanych z pieczywa. Zupę możesz udekorować również świeżą natką pietruszki.
Podsumowując ten prosty przepis na krem z białych warzyw to doskonała bomba witaminowa. Użycie wielu warzyw dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jeśli do zupy nie dodamy śmietanki zredukujemy ilośc kalorii w potrawie - wtedy bez obawy danie możemy spożyć na diecie redukcyjnej (jednak nie jest to konieczne, ponieważ ilość śmietanki użyta do przygotowania potrawy jest niewielka). W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Szacunkowy koszt przygotowania kremu z białych warzyw
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023