Przepis na krem z białych warzyw krok po kroku

Składniki
  • Masło roślinne 50 g
  • Cebula 50 g 1 mała sztuka
  • Por 150 g 1 średnia sztuka
  • Pietruszka 300 g 2 sztuki
  • Seler korzeniowy 150 g 1 mała sztuka
  • Ziemniaki późne 200 g 2 sztuki
  • Kalafior 300 g
  • ciecierzyca konserwowa 150 g
  • bulion warzywny 750 ml
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g
Przyprawy
czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku

W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego pora.

Następnie do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, selera, ziemniaki oraz oczyszczone różyczki kalafiora. Warzywa mieszamy i podsmaż około 3 minut.

Następnie do warzyw dodaj ciecierzycę z zalewą, bulion warzywny oraz przyprawy. Zupę zagotuj na większym ogniu, następnie zmniejsz ognień i gotuj przez około 15 minut do miękkości warzyw.

Na koniec dodaj śmietankę i zupę zblenduj na gładki krem.

Gotową zupę możesz podawać z grzankami przygotowanymi z pieczywa.

Krem z białych warzyw podany w głębokim talerzu z dodatkiem makaronu.
Krem z białych warzyw
Koszt przygotowania dania
32.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Krem z białych warzyw - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z białych warzyw

Wege zupa z białych warzyw z kalafiorem to doskonała propozycja na smaczną zupę serwowaną dla całej rodziny na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako zupa krem dla niemowlaka, w czasie rozszerzania diety (oczywiście po drobnych modyfikacjach). Nasz najlepszy przepis na krem z białych warzyw jest na prawdę bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby ugotować tą pyszną zupę potrzebujesz nastepujących produktów spożywczych: masła, cebuli, pora, pietruszki, selera korzeniowego, ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy z puszki, bulionu warzywnego, śmietanki kremowej (w wersji wegańskiej możesz ją pominąć) oraz przypraw (czosnku, gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego). Zupę możesz przygotować z pieczonych warzyw. Zupę możesz podać również z serem lub z grzankami.

A więc jak przygotować krem z białych warzyw? W garnku na maśle podmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj do nich por. Składniki chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj pozostałe warzywa obrane i pokrojone w mniejsze kawałki. Podsmaż je przez chwilę. Po tym czasie dodaj ciecierzycę bez zalewy i całość zalej bilionem warzywnym. Zupę gotuj przez około 15 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec dodaj do zupy śmietankę (zaprawioną) i zupę zmiksuj na gładki krem). Gotową zupę możesz podawać z dodatkiem grzanek przygotowanych z pieczywa. Zupę możesz udekorować również świeżą natką pietruszki.

Podsumowując ten prosty przepis na krem z białych warzyw to doskonała bomba witaminowa. Użycie wielu warzyw dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jeśli do zupy nie dodamy śmietanki zredukujemy ilośc kalorii w potrawie - wtedy bez obawy danie możemy spożyć na diecie redukcyjnej (jednak nie jest to konieczne, ponieważ ilość śmietanki użyta do przygotowania potrawy jest niewielka). W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wartości odżywcze kremu z białych warzyw

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (230g)
Energia (kalorie)
76.81 kcal
176.66 kcal
Białko
1.55 g
3.57 g

Węglowodany w kremie z białych warzyw

Na 100g
Na porcję (230g)
Węglowodany
8.19 g
18.85 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.69 g
15.39 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (230g)
Tłuszcz
4.46 g
10.26 g
Tłuszcze nasycone
3.64 g
8.37 g
Tłuszcze nienasycone
0.82 g
1.88 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem z białych warzyw

Na 100g
Na porcję (230g)
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
11.57 mg
26.61 mg
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.83 mg
Brak danych dla: masło roślinne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z białych warzyw

Na 100g
Na porcję (230g)
Sód
138.77 mg
319.17 mg
Potas
170.43 mg
391.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
19.30 mg
44.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
36.19 mg
83.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.85 mg
29.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.18 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z białych warzyw 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z białych warzyw

Lista alergenów dla kremu z białych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu z białych warzyw

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
50 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Por
150 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Pietruszka
300 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Seler korzeniowy
150 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
ciecierzyca konserwowa
150 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Liczba porcji:
Razem
72.50
Łączny koszt
32.01
Jak oceniasz przepis na krem z białych warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób