Krem z białych szparagów

Opublikowano: 02.06.2023 r., 21:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem z białych szparagów
Krem z białych szparagów
Szparagi królują na naszym stole przez krótki okres czasu, dlatego koniecznie wykorzystaj go w pełni i poznaj mój sprawdzony przepis na krem z białych szparagów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
130 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Szparagi (500 g)
  • Ziemniaki młode (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyża (10 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na krem z białych szparagów krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.

Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki.

Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki.

W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa.

Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw.

W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru.

Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników.

Całość zmiksuj na gładki krem.

Jak oceniasz przepis na krem z białych szparagów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,3% osób

Więcej informacji na temat kremu z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie wiosennym. Sezon na te warzywa jest stosunkowo krótki, dlatego koniecznie wykorzystaj go w całości.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić krem z białych szparagów, który będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.

Szparagi mają niski indeks glikemicznym, dlatego są bezpieczne i mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Tylko osoby z dną moczanową powinny na nie uważać, ponieważ sprawiają namnożenie się kryształków kwasu w okolicach stawów.

Dodatkowo szparagi to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem poznaj mój dzisiejszy przepis na krem z białych szparagów.

Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw. W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru. Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników. Całość zmiksuj na gładki krem.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie wykorzystaj go na obiad dla całej rodziny i przekonaj się, jak smaczna jest ta zupa. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich członków rodziny, również będzie to dobry poczęstunek dla znajomych. Sam przekonaj się, że jest po prostu najlepsza.

Równie smaczna i dobra zupa powstanie z zielonych szparagów.

Alergeny w kremie z białych szparagów

Lista alergenów dla kremu z białych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kremu z białych szparagów

na 100g gotowej potrawy

W taki sam sposób przygotujesz zupę krem z zielonych szparagów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
65.12
130.25
Białko (g)
2.32
4.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.89
13.78
Węglowodany przyswajalne (g)
4.95
9.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.73
7.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
5.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.86
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
2.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.63
89.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.85
5.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
223.46
446.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.34
42.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
51.42
102.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.92
29.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
3.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z białych szparagów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z białych szparagów

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ziemniaki młode
100 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietanka kremowa 36%
20 ml
2 łyżki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 20 ml
Koszt składników
33.00