Krem z białych szparagów
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Szparagi (500 g)
- Ziemniaki młode (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyża (10 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na krem z białych szparagów krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.
Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki.
Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki.
W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa.
Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru.
Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników.
Całość zmiksuj na gładki krem.
Więcej informacji na temat kremu z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie wiosennym. Sezon na te warzywa jest stosunkowo krótki, dlatego koniecznie wykorzystaj go w całości.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić krem z białych szparagów, który będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.
Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.
Szparagi mają niski indeks glikemicznym, dlatego są bezpieczne i mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Tylko osoby z dną moczanową powinny na nie uważać, ponieważ sprawiają namnożenie się kryształków kwasu w okolicach stawów.
Dodatkowo szparagi to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Zatem poznaj mój dzisiejszy przepis na krem z białych szparagów.
Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw. W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru. Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników. Całość zmiksuj na gładki krem.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie wykorzystaj go na obiad dla całej rodziny i przekonaj się, jak smaczna jest ta zupa. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich członków rodziny, również będzie to dobry poczęstunek dla znajomych. Sam przekonaj się, że jest po prostu najlepsza.
Równie smaczna i dobra zupa powstanie z zielonych szparagów.
Alergeny w kremie z białych szparagów
Lista alergenów dla kremu z białych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu z białych szparagów
W taki sam sposób przygotujesz zupę krem z zielonych szparagów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.