Krem z białej czekolady

Opublikowano: 17.05.2023 r., 23:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z białej czekolady
Krem z białej czekolady
Krem z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszne przełożenie do ciasta. Do kremu warto dodać chrupiący dodatek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na krem.
Przygotowanie 30 min
3002 kcal
Kcal w porcji
850 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada biała (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko

Przepis na krem z białej czekolady krok po kroku

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do miseczki.

Połowę śmietanki zagrzej na małej mocy palnika (nie doprowadzaj jej do wrzenia).

Gorącą śmietanką zalej czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Schłodzoną śmietankę z czekoladą umieść w misce, dodaj do niej pozostałą śmietankę, mascarpone oraz przesiany na sicie cukier puder.

Składniki miksuj do uzyskania kremowej masy.

Gotowy krem czekoladowy wykorzystaj bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia ciasta.

Jak oceniasz przepis na krem z białej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kremu z białej czekolady

Krem z białej czekolady to doskonały pomysł na przełożenie do ciasta lub do tortu. Pyszne i szybkie w przygotowaniu krem warto wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Prosty przepis na krem z białej czekolady nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada biała, śmietanka 30%, mascarpone oraz cukier puder.

A jak zrobić krem z białej czekolady? Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do miseczki. Połowę śmietanki zagrzej na małej mocy palnika (nie doprowadzaj jej do wrzenia). Gorącą śmietanką zalej czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i wstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną śmietankę z czekoladą umieść w misce, dodaj do niej pozostałą śmietankę, mascarpone oraz przesiany na sicie cukier puder. Składniki miksuj do uzyskania kremowej masy. Gotowy krem czekoladowy wykorzystaj bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia ciasta.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Biały cukier, z którego powstaje cukier puder, składa się głównie z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Podsumowując łatwy krem z białej czekolady to doskonała propozycja na krem do przełożenia tortu lub innego ciasta. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kremu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kremie z białej czekolady

Lista alergenów dla kremu z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu z białej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Krem z białej czekolady to doskonała propozycja na smaczny dodatek do tortu. Krem jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie (szczególnie redukcyjnej).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(850g)
Energia (kcal)
353.24
3002.58
Białko (g)
2.93
24.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(850g)
Węglowodany (g)
10.93
92.91
Węglowodany przyswajalne (g)
10.91
92.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(850g)
Tłuszcz (g)
32.80
278.82
Tłuszcze nasycone (g)
31.63
268.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
9.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(850g)
Sód (mg)
20.10
170.84
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z białej czekolady 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z białej czekolady

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
21.50