Krem waniliowy do tortu

Opublikowano: 25.03.2022 r., 14:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aksamitny krem waniliowy do tortu
Krem waniliowy do tortu
Idealnie puszysty krem waniliowy do tortu to świetny pomysł na wykończenie Twojego ciasta urodzinowego. Koniecznie poznaj mój szybki i sprawdzony przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Miksowanie 20 min
497 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Ekstrakt waniliowy - kilka kropel (5 ml)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżka (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, lodówka

Przepis na krem waniliowy do tortu krok po kroku

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj odrobinę cukru i laskę waniliową lub ekstrakt.

Pozostały cukier utrzyj z żółtkami jaj.

Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszaj.

Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, całość przelej do rondelka i zagotuj.

Tak przygotowany krem włóż do lodówki na około 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na krem waniliowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kremu waniliowego do tortu

Mój szybki i prosty w przygotowaniu krem waniliowy do tortu sprawdzi się wtedy, gdy zbliża się ważna okazja, a Ty koniecznie musisz przygotować tort. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na krem waniliowy do tortu i przekonaj się sam, jaki jest pyszny w smaku.

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, takie jak: mleko, cukier, żółtka jaj, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, dodatkowo laska waniliowa lub ekstrakt z wanilii.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Mój przepis powstał na bazie mleka, które śmiało możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym. Przy jego wyborze pamiętaj, jednak o sprawdzeniu składu. Taki napój roślinny nie powinien zawierać dodatkowej ilości cukru, najlepiej jakby nie zawierał wcale dodatku słodzików/cukru.

Zatem, jak zrobić krem waniliowy do tortu?

Zacznij od podgrzewania mleka lub napoju roślinnego w rondelku, dodaj cukier i laskę waniliową lub ekstrakt.

Pozostałą ilość cukru utrzyj z żółtkami jaj za pomocą miksera, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj mleko. Ponownie przełóż krem do rondelka i zagotuj.

Tak przygotowana masa waniliowa do tortu powinna zostać schłodzona przed wyłożeniem jej na tort. Dlatego odstaw miskę do lodówki na około 2 godziny.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj krem waniliowy do tortu i sam przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Będzie to dobry pomysł na tort urodzinowy lub dodatek do słodkiego deseru dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w kremie waniliowym do tortu

Lista alergenów dla kremu waniliowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze kremu waniliowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Zamiast ekstraktu waniliowego możesz użyć laski wanilii, pamiętaj jednak, aby ją wyciągnąć po ogrzewaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
165.96
497.89
Białko (g)
4.70
14.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
25.44
76.32
Węglowodany przyswajalne (g)
25.15
75.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.25
15.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
7.00
Cholesterol (mg)
142.41
427.22
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
100.76
302.28
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.78
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.38
4.14
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
1.07
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.49
298.48
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.39
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.76
83.28
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.04
39.11
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
33.08
99.25
Potas (mg)
156.71
470.13
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.23
297.70
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.16
372.49
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.30
33.91
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.05
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
1.83
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu waniliowego do tortu 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu waniliowego do tortu

Koszt składników
20.05
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
kilka kropel
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
3 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
20.05