Krem waniliowy do tortu
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Ekstrakt waniliowy - kilka kropel (5 ml)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżka (30 g)
Przepis na krem waniliowy do tortu krok po kroku
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj odrobinę cukru i laskę waniliową lub ekstrakt.
Pozostały cukier utrzyj z żółtkami jaj.
Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszaj.
Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, całość przelej do rondelka i zagotuj.
Tak przygotowany krem włóż do lodówki na około 2 godziny.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu waniliowego do tortu
Mój szybki i prosty w przygotowaniu krem waniliowy do tortu sprawdzi się wtedy, gdy zbliża się ważna okazja, a Ty koniecznie musisz przygotować tort. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na krem waniliowy do tortu i przekonaj się sam, jaki jest pyszny w smaku.
Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, takie jak: mleko, cukier, żółtka jaj, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, dodatkowo laska waniliowa lub ekstrakt z wanilii.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Mój przepis powstał na bazie mleka, które śmiało możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym. Przy jego wyborze pamiętaj, jednak o sprawdzeniu składu. Taki napój roślinny nie powinien zawierać dodatkowej ilości cukru, najlepiej jakby nie zawierał wcale dodatku słodzików/cukru.
Zatem, jak zrobić krem waniliowy do tortu?
Zacznij od podgrzewania mleka lub napoju roślinnego w rondelku, dodaj cukier i laskę waniliową lub ekstrakt.
Pozostałą ilość cukru utrzyj z żółtkami jaj za pomocą miksera, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj mleko. Ponownie przełóż krem do rondelka i zagotuj.
Tak przygotowana masa waniliowa do tortu powinna zostać schłodzona przed wyłożeniem jej na tort. Dlatego odstaw miskę do lodówki na około 2 godziny.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj krem waniliowy do tortu i sam przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Będzie to dobry pomysł na tort urodzinowy lub dodatek do słodkiego deseru dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w kremie waniliowym do tortu
Lista alergenów dla kremu waniliowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze kremu waniliowego do tortu
Zamiast ekstraktu waniliowego możesz użyć laski wanilii, pamiętaj jednak, aby ją wyciągnąć po ogrzewaniu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Pozdrawiam.