Krem truskawkowy do tortu
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Truskawki - 2 garści (120 g)
- Żelatyna - 2 paski (10 g)
Przepis na krem truskawkowy do tortu krok po kroku
Przygotuj żelatynę w gorącej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładki mus.
Połącz żelatynę z musem i wymieszaj.
Serek mascarpone i śmietanę zmiksuj, dodając cukier puder.
Połącz kremową masę z musem truskawkowym.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu truskawkowego do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem truskawkowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu do Twojego tortu.
To jest szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Będziesz potrzebować serek mascarpone, słodkiej śmietanki, żelatyny, cukru pudru i owoców.
W moim przypadku będą to świeże truskawki, które możesz śmiało zastąpić mrożonymi.
Pamiętaj tylko o prawidłowym rozmrażaniu, to bardzo ważne.
Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca. Żelatyna może być w proszku lub w paskach, odbierz odpowiednio proporcje według wskazówek na opakowaniu.
Jeśli już mamy wszystkie składniki możemy przygotowywać nasz pyszny krem.
W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę z gorącą wodą, truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus.
Połącz żelatynę i zmiksowane owoce, zostaw na chwilę. W tym czasie resztę składników
przełóż do miski i zmiksuj na gładki krem, dodaj mus owocowy i delikatnie wymieszaj. Po kilku sekundach masz pyszny krem do tortu z mascarpone.
Wiesz jak zrobić krem truskawkowy do tortu, ale brakuje Ci przepisu na potrzebne biszkopty?
Koniecznie zobacz inne moje przepisy, znajdziesz tam propozycję na nie jeden tort.
Będzie to dobry pomysł na tort, ale nie tylko, krem świetnie sprawdzi się do innych słodkich dań czy deserów.
Krem będzie, także dobry z naleśnikami i owocami lub domowymi goframi.
Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Zatem smacznego!
Alergeny w kremie truskawkowy do tortu
Lista alergenów dla kremu truskawkowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu truskawkowego do tortu
Możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców, pamiętaj o odpowiednim odmrażaniu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.