Krem śmietankowy do tortu

Opublikowano: 18.01.2022 r., 20:00 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem śmietankowy do tortu w misce
Krem śmietankowy do tortu
Śmietankowy krem do nadziewania tortu z mascarpone to idealna propozycja do ciasta. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Mieszanie i łączenie 15 min
1870 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na krem śmietankowy do tortu krok po kroku

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.

Za pomocą miksera mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Gotowym kremem od razu nadziewamy ciasto.

Jak oceniasz przepis na krem śmietankowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kremu śmietankowego do tortu

Pyszny krem śmietankowy do tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas wypełniania ciasta. Masa z kremówką i mascarpone jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Krem zachwyci każdego i gwarantuje, że tort zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu? Przygotowanie go jest proste. Na początku wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Za pomocą miksera mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem od razu przekładamy na biszkopt.

Przepis na krem śmietankowy do tortu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mascarpone, który posiada wiele cech. Jest to przede wszystkim włoski ser twarogowy, który ma wiele zastosowań. Jest kremowy i słodki w smaku, dzięki czemu idealnie sprawdza się podczas przygotowywania deserów. To produkt wysokokaloryczny, składający się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli często spożywamy tego typu produkty, narażamy nasz organizm na rozwój takich chorób jak: otyłość, cukrzyca typu 2 lub chorób układu sercowo - naczyniowego. Warto również zwrócić uwagę, że serek zawiera spore ilości wapnia, które mają korzystny wpływ na nasz układ kostny oraz witaminy A, odpowiadająca za prawidłową pracę oczu oraz stan skóry. Ponadto znajdziemy w nim fosfor, potas, magnez lub cynk. Ze względu na duże ilości tłuszczu mascarpone powinniśmy spożywać okazjonalnie.

Składniki na krem śmietankowy do tortu odpowiednio wybrane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Krem jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny krem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kremie śmietankowym do tortu

Lista alergenów dla kremu śmietankowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu śmietankowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem posiada wysoki IG, przez co powinniśmy wykorzystywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
340.09
1870.50
Białko (g)
2.41
13.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
12.08
66.45
Węglowodany przyswajalne (g)
12.08
66.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
30.91
170.00
Tłuszcze nasycone (g)
30.91
170.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
12.20
67.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu śmietankowego do tortu 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu śmietankowego do tortu

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
14.50