Krem russel

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem russel w drewnianej miseczce
Krem russel
Przepis na krem russel to idealny sposób na smaczny dodatek do tortów i ciast. Ten prosty przepis sprawi, że nawet zwykły biszkopt będzie najlepszy na imprezy okolicznościowe.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
3433 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, rondelek

Przepis na krem russel krok po kroku

Orzechy włoskie zmiel na bardzo drobno.

Orzechy przełóż do garnuszka i wlej mleko. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje i chwilkę jeszcze gotuj.

Odstaw do ostygnięcia.

Miękkie masło umieść w misce, dodaj cukier puder i całość dokładnie utrzyj, aż powstanie jasny puch.

Stopniowo dolewaj mleko z orzechami, ciągle ubijając.

Na koniec dodaj ekstrakt i jeszcze chwilę ubijaj, aż całość dobrze się połączy.

Przed użyciem schłodź krem w lodówce.

Jak oceniasz przepis na krem russel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kremu russel

Przepis na krem russel to idealny sposób na smaczny dodatek do tortów i ciast. Ten prosty przepis sprawi, że nawet zwykły biszkopt będzie najlepszy na imprezy okolicznościowe.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem russel to w pierwszej kolejności musisz przygotować sobie potrzebne składniki, czyli orzechy włoskie, masło mleko, cukier puder oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy.

Na początku orzechy włoskie zmiel na bardzo drobno. Orzechy przełóż do garnuszka i wlej mleko. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje i chwilkę jeszcze gotuj. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło umieść w misce, dodaj cukier puder i całość dokładnie utrzyj, aż powstanie jasny puch. Stopniowo dolewaj mleko z orzechami, ciągle ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt i jeszcze chwilę ubijaj, aż całość dobrze się połączy. Przed użyciem schłodź krem w lodówce. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi ten smaczny, orzechowy krem russel w domu.

Pomysł na taki domowy krem możesz wykorzystać do wypieków, ale również jako samodzielny deser np. z dodakiem syropu czekoladowego i posiekanych orzechów.

Krem russel to bardzo popularny krem cukierniczy wykorzystywany do przekładania ciast. Jego podstawowa wersja powstaje z masła, jajek i cukru. Na początku należy ubić 2 jajka ze 110 g cukru w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Taka kąpiel wodna powoduje, że masa zwiększa się 2-3 krotnie i robi się bardziej stabilna niż podczas standardowego ubijania cukru z jajkami. Po ubiciu w kąpieli wodnej należy masę zostawić do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest ucieranie masła na pulchną masę. Po pewnym czasie stopniowo dodaje się ubite jajka z cukrem, stale wszystko miksując. Aby krem był bardziej stabilny, należy go schłodzić w lodówce przed użyciem.

Jeśli chcesz by krem do tortu, miał ciekawy kolor lub smak, możesz wzbogacić go o dodatek barwników spożywczych, kakao lub rozpuszczonej, wystudzonej czekolady. W przypadku tortów przygotowywanych dla osób dorosłych możesz dodać do niego również likier owocowy lub mocny, wystudzony napar z kawy. Taki dodatek na pewno zachwyci Twoich gości i jubilata.

Alergeny w kremie russel

Lista alergenów dla kremu russel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu russel

na 100g gotowej potrawy

Domowe torty to najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na zdrowej słodkości. Sprawdzone, świeże składniki to świetny sposób na zdrowe, naturalne wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
490.45
3433.13
Białko (g)
5.25
36.76
Fenyloalanina (mg)
0.21
1.49
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
26.12
182.87
Węglowodany przyswajalne (g)
24.22
169.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
13.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
42.85
299.94
Tłuszcze nasycone (g)
19.26
134.84
Tłuszcze nienasycone (g)
23.59
165.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.32
65.23
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.27
99.87
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.55
444.82
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
201.13
1407.94
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
1.16
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
1.14
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.37
2.58
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
1.64
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.87
6.07
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
196.95
1378.65
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.78
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.60
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
2.47
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.65
200.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.72
348.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
12.20
85.39
Potas (mg)
164.26
1149.79
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.99
426.95
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
126.45
885.18
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.94
335.60
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
5.91
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.99
6.94
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.46
3.21
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu russel 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu russel

Koszt składników
31.25
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Koszt składników
31.25