Krem russel
- Orzechy włoskie (200 g)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (150 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na krem russel krok po kroku
Orzechy włoskie zmiel na bardzo drobno.
Orzechy przełóż do garnuszka i wlej mleko. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje i chwilkę jeszcze gotuj.
Odstaw do ostygnięcia.
Miękkie masło umieść w misce, dodaj cukier puder i całość dokładnie utrzyj, aż powstanie jasny puch.
Stopniowo dolewaj mleko z orzechami, ciągle ubijając.
Na koniec dodaj ekstrakt i jeszcze chwilę ubijaj, aż całość dobrze się połączy.
Przed użyciem schłodź krem w lodówce.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu russel
Przepis na krem russel to idealny sposób na smaczny dodatek do tortów i ciast. Ten prosty przepis sprawi, że nawet zwykły biszkopt będzie najlepszy na imprezy okolicznościowe.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem russel to w pierwszej kolejności musisz przygotować sobie potrzebne składniki, czyli orzechy włoskie, masło mleko, cukier puder oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy.
Na początku orzechy włoskie zmiel na bardzo drobno. Orzechy przełóż do garnuszka i wlej mleko. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje i chwilkę jeszcze gotuj. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło umieść w misce, dodaj cukier puder i całość dokładnie utrzyj, aż powstanie jasny puch. Stopniowo dolewaj mleko z orzechami, ciągle ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt i jeszcze chwilę ubijaj, aż całość dobrze się połączy. Przed użyciem schłodź krem w lodówce. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi ten smaczny, orzechowy krem russel w domu.
Pomysł na taki domowy krem możesz wykorzystać do wypieków, ale również jako samodzielny deser np. z dodakiem syropu czekoladowego i posiekanych orzechów.
Krem russel to bardzo popularny krem cukierniczy wykorzystywany do przekładania ciast. Jego podstawowa wersja powstaje z masła, jajek i cukru. Na początku należy ubić 2 jajka ze 110 g cukru w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Taka kąpiel wodna powoduje, że masa zwiększa się 2-3 krotnie i robi się bardziej stabilna niż podczas standardowego ubijania cukru z jajkami. Po ubiciu w kąpieli wodnej należy masę zostawić do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest ucieranie masła na pulchną masę. Po pewnym czasie stopniowo dodaje się ubite jajka z cukrem, stale wszystko miksując. Aby krem był bardziej stabilny, należy go schłodzić w lodówce przed użyciem.
Jeśli chcesz by krem do tortu, miał ciekawy kolor lub smak, możesz wzbogacić go o dodatek barwników spożywczych, kakao lub rozpuszczonej, wystudzonej czekolady. W przypadku tortów przygotowywanych dla osób dorosłych możesz dodać do niego również likier owocowy lub mocny, wystudzony napar z kawy. Taki dodatek na pewno zachwyci Twoich gości i jubilata.
Alergeny w kremie russel
Lista alergenów dla kremu russel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze kremu russel
Domowe torty to najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na zdrowej słodkości. Sprawdzone, świeże składniki to świetny sposób na zdrowe, naturalne wypieki.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.