Przepis na krem pistacjowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj cukier puder, zmniejsz obroty miksera.

Na samym końcu dodaj pastę z pistacji i połącz składniki.

Krem do tortu gotowy.

krem pistacjowy do tortu
Krem pistacjowy do tortu
Koszt przygotowania dania
34.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
977 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Krem pistacjowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie pistacjowym do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem pistacjowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Torty kojarzą się nam ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny.

Zatem jak zrobić krem pistacjowy do tortu?

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka, cukier puder i masa pistacjowa. Dzięki niej nasz krem powstanie błyskawicznie. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca.

Zaczniemy od przełożenia serka mascarpone i śmietanki do miski, zacznij ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmniejsz obroty, a na samym końcu dodaj masę pistacjową i wymieszaj całość łyżką drewnianą.

To jest moja wersja kremu, możesz także przygotować krem pistacjowy z białą czekoladą. Wtedy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z masą pistacjową.

Obojętnie, na którą wersję kremu się zdecydujesz, każda będzie pyszna i będzie idealnie pasować do Twojego tortu na bazie puszystych biszkoptów, krem świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Zatem smacznego!

Wartości odżywcze kremu pistacjowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
391.10 kcal
977.75 kcal
Białko
6.13 g
15.32 g

Węglowodany w kremie pistacjowym do tortu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.50 g
31.24 g
Węglowodany przyswajalne
10.53 g
26.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.97 g
4.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
35.46 g
88.65 g
Tłuszcze nasycone
28.23 g
70.58 g
Tłuszcze nienasycone
7.23 g
18.07 g

Składniki mineralne w przepisie na krem pistacjowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
13.84 mg
34.61 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu pistacjowego do tortu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie pistacjowym do tortu

Lista alergenów dla kremu pistacjowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów pistacjowych
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu pistacjowego do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło z orzechów pistacjowych
125 g
1/2 szklanki
35.00
Za 185.0 g
Liczba opakowań 1
23.65
Za 125 g
Mascarpone
250 g
1 szklanka
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na krem pistacjowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.6% osób