Krem pistacjowy do tortu
- Masło z orzechów pistacjowych - 1/2 szklanki (125 g)
- Mascarpone - 1 szklanka (250 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
Przepis na krem pistacjowy do tortu krok po kroku
Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj cukier puder, zmniejsz obroty miksera.
Na samym końcu dodaj pastę z pistacji i połącz składniki.
Krem do tortu gotowy.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu pistacjowego do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem pistacjowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Torty kojarzą się nam ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny.
Zatem jak zrobić krem pistacjowy do tortu?
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka, cukier puder i masa pistacjowa. Dzięki niej nasz krem powstanie błyskawicznie. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca.
Zaczniemy od przełożenia serka mascarpone i śmietanki do miski, zacznij ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmniejsz obroty, a na samym końcu dodaj masę pistacjową i wymieszaj całość łyżką drewnianą.
To jest moja wersja kremu, możesz także przygotować krem pistacjowy z białą czekoladą. Wtedy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z masą pistacjową.
Obojętnie, na którą wersję kremu się zdecydujesz, każda będzie pyszna i będzie idealnie pasować do Twojego tortu na bazie puszystych biszkoptów, krem świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.
Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Zatem smacznego!
Alergeny w kremie pistacjowym do tortu
Lista alergenów dla kremu pistacjowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów pistacjowych
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu pistacjowego do tortu
Jeśli przygotowujesz tort od podstaw postaw, także na domowe dodatki.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.