Krem pistacjowy do tortu

Opublikowano: 22.12.2021 r., 14:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem pistacjowy na deser
Krem pistacjowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu, ale nie masz pomysłu na krem? Poznaj moją propozycję na krem pistacjowy, dzięki niemu Twój tort będzie jeszcze lepszy.
Przygotowanie 15 min
977 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło z orzechów pistacjowych - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mascarpone - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na krem pistacjowy do tortu krok po kroku

Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj cukier puder, zmniejsz obroty miksera.

Na samym końcu dodaj pastę z pistacji i połącz składniki.

Krem do tortu gotowy.

Jak oceniasz przepis na krem pistacjowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kremu pistacjowego do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem pistacjowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Torty kojarzą się nam ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny.

Zatem jak zrobić krem pistacjowy do tortu?

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka, cukier puder i masa pistacjowa. Dzięki niej nasz krem powstanie błyskawicznie. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca.

Zaczniemy od przełożenia serka mascarpone i śmietanki do miski, zacznij ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmniejsz obroty, a na samym końcu dodaj masę pistacjową i wymieszaj całość łyżką drewnianą.

To jest moja wersja kremu, możesz także przygotować krem pistacjowy z białą czekoladą. Wtedy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z masą pistacjową.

Obojętnie, na którą wersję kremu się zdecydujesz, każda będzie pyszna i będzie idealnie pasować do Twojego tortu na bazie puszystych biszkoptów, krem świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Zatem smacznego!

Alergeny w kremie pistacjowym do tortu

Lista alergenów dla kremu pistacjowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów pistacjowych
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu pistacjowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Jeśli przygotowujesz tort od podstaw postaw, także na domowe dodatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
391.10
977.75
Białko (g)
6.13
15.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.50
31.24
Węglowodany przyswajalne (g)
10.53
26.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
4.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
35.46
88.65
Tłuszcze nasycone (g)
28.23
70.58
Tłuszcze nienasycone (g)
7.23
18.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
13.84
34.61
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu pistacjowego do tortu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu pistacjowego do tortu

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło z orzechów pistacjowych
125 g
1/2 szklanki
35.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
23.65
Za 125 g
Mascarpone
250 g
1 szklanka
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
49.50