Krem orzechowy do tortu
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Orzechy włoskie - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
Przepis na krem orzechowy do tortu krok po kroku
Orzechy zmiel za pomocą miksera lub młynka.
Dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj, a następnie ostudź.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki puch.
Do utartego masła dodawaj masę orzechową i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu orzechowego do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem orzechowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebne masło, cukier puder, mleko i nasz główny składnik, czyli orzechy. W moim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale nie ma znaczenia, jakiego rodzaju orzechów użyjesz. Równie pyszny krem powstanie z orzechów laskowych.
Zatem jak zrobić krem orzechowy do tortu?
Wystarczy, że dowolny rodzaj orzechów zmiksujesz z pomocą miksera lub młynka, ważne aby były zmielone na pył.
Następnie dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj w rondelku, gdy wszystkie składniki połączą się, przestań ogrzewać i ostudź masę.
W tym czasie w osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera, przestań mieszać, gdy masło zamieni się w delikatny puch.
Gdy masa orzechowa nie będzie już ciepła, połącz ją z utartym masłem.
Już nie miksuj, tylko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Najlepszy krem orzechowy do tortu już będzie dobry. Sam widzisz jakie to proste i szybkie, z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni da sobie radę.
Krem z orzechów włoskich możesz przygotować, także na bazie serka mascarpone.
Pamiętaj, że jest on wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Smacznego!
Alergeny w kremie orzechowy do tortu
Lista alergenów dla kremu orzechowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze kremu orzechowego do tortu
Domowy krem do tortu to zawsze najlepsze rozwiązanie, jeśli korzystasz z kupnych kremów, koniecznie zwróć uwagę na jego skład.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.