Krem orzechowy do tortu

Opublikowano: 27.12.2021 r., 22:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty krem orzechowy na tort
Krem orzechowy do tortu
W moim przepisie pokażę Ci jak w prosty i szybki sposób przygotować orzechowy krem do tortu, który pokochają nie tylko dzieci, ale też dorośli.
Przygotowanie 20 min
1754 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Orzechy włoskie - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem orzechowy do tortu krok po kroku

Orzechy zmiel za pomocą miksera lub młynka.

Dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj, a następnie ostudź.

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki puch.

Do utartego masła dodawaj masę orzechową i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

Jak oceniasz przepis na krem orzechowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat kremu orzechowego do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem orzechowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebne masło, cukier puder, mleko i nasz główny składnik, czyli orzechy. W moim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale nie ma znaczenia, jakiego rodzaju orzechów użyjesz. Równie pyszny krem powstanie z orzechów laskowych.

Zatem jak zrobić krem orzechowy do tortu?

Wystarczy, że dowolny rodzaj orzechów zmiksujesz z pomocą miksera lub młynka, ważne aby były zmielone na pył.

Następnie dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj w rondelku, gdy wszystkie składniki połączą się, przestań ogrzewać i ostudź masę.

W tym czasie w osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera, przestań mieszać, gdy masło zamieni się w delikatny puch.

Gdy masa orzechowa nie będzie już ciepła, połącz ją z utartym masłem.

Już nie miksuj, tylko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Najlepszy krem orzechowy do tortu już będzie dobry. Sam widzisz jakie to proste i szybkie, z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni da sobie radę.

Krem z orzechów włoskich możesz przygotować, także na bazie serka mascarpone.

Pamiętaj, że jest on wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Smacznego!

Alergeny w kremie orzechowy do tortu

Lista alergenów dla kremu orzechowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze kremu orzechowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Domowy krem do tortu to zawsze najlepsze rozwiązanie, jeśli korzystasz z kupnych kremów, koniecznie zwróć uwagę na jego skład.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
438.58
1754.32
Białko (g)
5.06
20.24
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.78
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
31.17
124.66
Węglowodany przyswajalne (g)
29.40
117.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
7.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
34.73
138.93
Tłuszcze nasycone (g)
14.28
57.12
Tłuszcze nienasycone (g)
20.45
81.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.38
29.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
13.07
52.28
Cholesterol (mg)
47.37
189.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
166.11
664.42
Witamina B6 (mg)
0.16
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.72
Witamina C (mg)
0.39
1.58
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.16
Witamina E (mg)
0.68
2.72
Retinol (µg (mcg))
163.11
652.42
Tiamina (mg)
0.11
0.43
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Niacyna (mg)
0.33
1.33
Foliany (µg (mcg))
26.95
107.79
Beta karoten (µg (mcg))
37.21
148.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
13.63
54.53
Potas (mg)
163.47
653.89
Wapń (mg)
64.26
257.05
Fosfor (mg)
123.21
492.84
Magnez (mg)
45.16
180.63
Żelazo (mg)
0.79
3.14
Cynk (mg)
0.95
3.79
Miedź (mg)
0.43
1.70
Mangan (mg)
0.90
3.59
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu orzechowego do tortu 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu orzechowego do tortu

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Orzechy włoskie
250 g
1 szklanka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Koszt składników
29.50