Krem oreo do tortu

Opublikowano: 06.03.2022 r., 8:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser śmietankowy z ciasteczkami oreo
Krem oreo do tortu
Jeżeli jesteś fanem ciasteczek oreo, ten przepis na krem oreo do tortu z serkiem mascarpone będzie świetnym rozwiązaniem. Idealna masa oreo z kawałkami ciasteczek.
Przygotowanie 10 min
3267 kcal
Kcal w porcji
924 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Ciasteczka oreo - 14 sztuk (154 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem oreo do tortu krok po kroku

Śmietankę ubij z jednym opakowaniem śmietan-fixu oraz z cukrem pudrem.

Do prawie ubitej śmietanki dodaj mascarpone i wszystko chwilę miksuj.

Ciasteczka posiekaj nożem na drobne kawałki.

Dodaj ciasteczka do masy.

Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na krem oreo do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat kremu oreo do tortu

Jeżeli jesteś fanem ciasteczek oreo, ten przepis na krem oreo do tortu z serkiem mascarpone będzie świetnym rozwiązaniem. Idealna masa oreo z kawałkami ciasteczek. Jeśli chcesz zrobić swój domowy tort z masą oreo, będzie to fajna propozycja dla dzieci. Tort z tym kremem jest pyszny i wygląda ładnie. Jest to przepis, który jest prosty do zrobienia. Dla dziecka pomoc przy robieniu tortu będzie super zabawą. Ten sprawdzony przepis na krem oreo do tortu będzie dobry także dla początkujących. Sprawdź, jak zrobić krem oreo do tortu.

Krem oreo do tortu jest to masa z serka mascarpone, śmietanki i ciasteczek oreo. Jest to dobry, sprawdzony przepis, który jest pyszny. Masa oreo charakteryzuje się tym, że w kremie znajdują się posiekane ciasteczka oreo, które nadają chrupkość. Zrobienie tego kremu z ciasteczkami oreo jest bardzo proste. Wszystko zajmie jedynie kilka minut. Jest to zdecydowanie fajny, ekspresowy krem. Jeśli zrobisz krem oreo do tortu, polecam przełożyć nim czekoladowe blaty biszkoptowe. Tort z tą masą, pięknie prezentuje się, gdy ozdobiony jest ciasteczkami oreo.

Dobry krem oreo do tortu jest kluczowy do uzyskania pysznego wypieku. Super nie tylko dla dzieci. Z tym sprawdzonym przepisem zobaczysz, jaki łatwy jest. Jak zrobić krem oreo do tortu z serkiem mascarpone? Jest to bardzo proste. Zanim zaczniesz przygotowywać masę z ciasteczkami oreo, musisz mieć bardzo dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko zimna śmietanka i mascarpone dobrze się ubiją. Śmietankę wlej do miski, dodaj śmietan-fix oraz cukier puder. Miksuj całość, aż śmietanka się zagęści. Gdy będzie ona już prawie ubita, dodaj do niej serek mascarpone i zmiksuj. Wystarczy tylko do połączenia składników. Na końcu posiekaj ciasteczka oreo na bardzo drobne kawałki. Do przepisu na krem oreo do tortu, najlepiej jest zachować kawałki ciasteczek, by było je czuć. Efekt chrupania jest bardzo przyjemny. Ciasteczka wsyp do kremu i wymieszaj łyżką. Masa oreo jest gotowa do użycia.

*Spróbuj kremu i oceń, czy słodkość jest odpowiednia. Pamiętaj, że ciasteczka są słodkie. Jeżeli nie przepadasz za zbyt słodkimi smakami, możesz nawet zrezygnować z dodawania cukru. Dobrze będzie, gdy sam zobaczysz, czy jest potrzeba dodania cukru i w jakiej ilości.

*By rozdrobnić ciasteczka, zamiast siekać je nożem, może także zrobić to blenderem. Uważaj jednak, by nie zblendować ich na gładką masę. Ta masa powinna mieć wyczuwalne kawałki ciasteczek.

*Do masy możesz dodać aromat śmietankowy lub waniliowy.

Alergeny w kremie oreo do tortu

Lista alergenów dla kremu oreo do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo

Wartości odżywcze kremu oreo do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem oreo do tortu jest wysokokaloryczny. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie są one zalecane w nadmiarze, zwłaszcza u osób, które mają problemy z sercem i układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(924g)
Energia (kcal)
353.65
3267.76
Białko (g)
2.99
27.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(924g)
Węglowodany (g)
16.18
149.50
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
44.78
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(924g)
Tłuszcz (g)
30.22
279.26
Tłuszcze nasycone (g)
30.22
279.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(924g)
Sód (mg)
58.32
538.89
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu oreo do tortu 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu oreo do tortu

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Ciasteczka oreo
154 g
14 sztuk
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 1
3.94
Za 154 g
Koszt składników
22.00