Krem maślany do tortu
- Masło - minimum 83% tłuszczu (200 g)
- Cukier puder (160 g)
Przepis na krem maślany do tortu krok po kroku
Masło musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Cukier puder przesiej.
Przez około 6 minut ubijaj mikserem (nie za wysokie obroty) masło. Powinno stać się niemalże białe.
Podczas ubijania masła, dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj około 2 minuty.
Na końcu dodaj aromat i chwilę miksuj.
W celu otrzymania bardziej zwartej masy dodaj więcej cukru pudru. Gdy potrzebujesz nieco rzadszego kremu dodaj łyżkę-dwie mleka.
Krem jest gotowy do przełożenia tortu lub do dekoracji.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu maślanego do tortu
Jeżeli chciałbyś zrobić sam w domu tort i nie wiesz, jaka masa jest najlepsza, koniecznie sprawdź ten przepis na krem maślany do tortu, który jest łatwy i pyszny. Masa maślana jest dobra zarówno do przełożenia tortu, jak i do zrobienia dekoracji na torcie. Jest to prosty przepis, który składa się tylko z dwóch składników. Krem maślany do tortu to najlepszy sposób na uniwersalną i najprostszą masę maślaną. W dodatku jest bardzo szybki. Zobacz, jak zrobić krem maślany do tortu i poznaj najważniejsze informacje.
Krem maślany do tortu jest to masło ubite z cukrem pudrem. Krem maślany dobrze jest wzbogacić o aromat, który nada dobry smak. Jak zrobisz krem maślany do tortu, możesz go wykorzystać na dwa sposoby: krem do przełożenia lub do dekoracji. Jest to bardzo prosty przepis. Krem wychodzi pyszny i jest najlepszy, gdy potrzebujesz szybkiego i łatwego kremu.
Zrobienie tortu to nie lada wyzwanie. Jeżeli potrzebujesz prostego przepisu dla początkującej osoby na masę maślaną, szybki krem maślany do tortu to najlepszy sposób. Jak zrobić krem maślany do tortu? Ważne jest to, by masło miało temperaturę pokojową. Ponadto, do przepisu na krem maślany do tortu, masło powinno być miękkie. Jeżeli masło będzie twarde i zimne, będzie go bardzo trudno ubić. Masło należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem masy maślanej. Przed miksowaniem masła, cukier puder przesiej. Miękkie masło zacznij ubijać mikserem na nie za wysokich obrotach przez kilka minut. To nie będzie szybkie, ponieważ tutaj należy poświęcić minimum 6 minut. Jak masło stanie się prawie białe to znak, że należy zacząć dodawać cukier puder. Dodawaj go stopniowo i cały czas miksuj. Całość powinna trwać około 2 minuty. Na końcu dodaj aromat. Miksuj przez chwilę, by połączyć składniki. Łatwy krem jest gotowy.
*Przepis na krem maślany do tortu nie musi mieć dodanego aromatu, ale warto go dodać. Jest wtedy pyszniejszy.
*Krem maślany do tortu należy ubijać na nie za wysokich obrotach. Jeżeli masło ubija się zbyt szybko (najwyższe obroty), staje się ono napowietrzone. Przez to, w masie mogą powstawać nieestetyczne pęcherze powietrza.
W zależności od tego, do jakich celów chcesz wykorzystać krem, należy odpowiednio go ukończyć. Jeżeli krem ma być wykorzystany do przełożenia placków, powinien być nieco rzadszy. W tym celu, do masy dodaj troszkę mleka. Najlepiej dodawać po łyżce i sprawdzać, czy konsystencja jest odpowiednia. Gdy masa maślana będzie służyła jako dekoracja tortu, wtedy powinna być gęstsza. Nie dodawaj więc mleka, a ewentualnie cukier puder (jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia).
Alergeny w kremie maślanym do tortu
Lista alergenów dla kremu maślanego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kremu maślanego do tortu
Przepis zawiera wysoką kaloryczność. Jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nie jest dobry dla osób, które mają problemy z glikemią. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia nie powinny spożywać dużej ilości tłuszczu nasyconego.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.