Krem malinowy do tortu

Opublikowano: 18.01.2022 r., 19:07 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem malinowy do tortu ozdobny
Krem malinowy do tortu
Malinowy krem do nadziewania tortu z białą czekoladą to idealna propozycja do ciasta. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Czas ubijania i Mieszanie i łączenie 30 min
4068 kcal
Kcal w porcji
1450 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Czekolada biała 2 tabliczki (200 g)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, szpatułka, rondelek

Przepis na krem malinowy do tortu krok po kroku

Kremówkę ubijamy na gęstą masę.

Następnie dodajemy mascarpone i świeże maliny.

Dalej miksujemy całość do połączenia się składników.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i dodajemy do masy z malinami.

Ponownie miksujemy całość do uzyskania jednolitego kremu na małych obrotach miksera.

Jak oceniasz przepis na krem malinowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat kremu malinowego do tortu

Pyszny krem malinowy do tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas wypełniania ciasta. Masa z malinami z dodatkiem białej czekolady jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Krem zachwyci każdego i gwarantuje, że tort zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić krem malinowy do tortu? Przygotowanie go jest proste. Na początku śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywny krem. Następnie dodajemy do niej mascarpone i świeże maliny. Całość miksujemy dalej do połączenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i dodajemy do kremu z malinami. Ponowie całość miksujemy na małych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym kremem nadziewamy tort.

Przepis na krem malinowy do tortu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.

Najlepszy krem malinowy z dodatkiem białej czekolady do tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych malin lub mrożonych. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny krem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kremie malinowym do tortu

Lista alergenów dla kremu malinowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze kremu malinowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem posiada niski IG, dzięki czemu możemy go bez przeszkód wykorzystywać do ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1450g)
Energia (kcal)
280.55
4068.00
Białko (g)
2.75
39.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1450g)
Węglowodany (g)
13.99
202.80
Węglowodany przyswajalne (g)
11.72
169.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
32.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1450g)
Tłuszcz (g)
23.62
342.45
Tłuszcze nasycone (g)
22.07
320.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
22.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.24
627.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1450g)
Witamina C (mg)
9.04
131.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1450g)
Sód (mg)
24.14
350.07
Wapń (mg)
81.93
1188.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
3.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu malinowego do tortu 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu malinowego do tortu

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
59.00