Przepis na krem kinder bueno do tortu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Śmietankę wlej do miski, dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładki krem.

Do kremu dodaj cukier puder i wymieszaj.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Kinder bueno pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w krem.

krem kinder bueno do tortu
Krem kinder bueno do tortu
Koszt przygotowania dania
14.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1217 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
100

Krem kinder bueno do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie kinder bueno do tortu

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kinder bueno do tortu, który będzie idealnym pomysłem na przyjęcie urodzinowe lub spotkanie w gronie rodzinnym.

Krem kinder bueno do tortu przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników, takich jak: śmietanka 36% tłuszczu, serek mascarpone oraz kilka sztuk batoników kinder bueno. Dodatkowo biała lub mleczna czekolada. W zależności, na jaki rodzaj batoników się zdecydowałeś.

Wersja biała będzie lepiej komponować się z jasną czekoladą, a klasyczny wariant łakoci z ciemną czekoladą. Możesz postawić na gorzką o wysokiej zawartości kakao lub mleczną, która będzie bardziej słodka w smaku.

Użyty w przepisie serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tort cappuccino opisuję nieco niżej.

Zatem, jak zrobić krem kinder bueno do tortu?

W pierwszej kolejności zmiksuj śmietankę i serek mascarpone na gładką masę. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie połącz oby dwie masy za pomocą szpatułki.

Batoniki posiekaj i wmieszaj do kremu. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszny krem.

Masa do tortu Kinder bueno sprawdzi się też w ciastach na bazie biszkoptu lub chrupkich wafelków.

W ciągu godziny jesteś w stanie przygotować najlepszy tort urodzinowy Kinder bueno, który będzie dobry nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Wartości odżywcze kremu kinder bueno do tortu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kinder bueno do tortu 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie kinder bueno do tortu

Lista alergenów dla kremu kinder bueno do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • Czekolada mleczna

W przepisie na krem kinder bueno do tortu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • baton kinder bueno
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kremu kinder bueno do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Baton kinder bueno
400 g
3 opakowania
Czekolada mleczna
120 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 120 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na krem kinder bueno do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób