Krem kajmakowy do tortu

Opublikowano: 22.12.2021 r., 20:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty krem kajmakowy tortu
Krem kajmakowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu ale brakuje Ci pomysłu na krem? Koniecznie zobacz przepis na bardzo szybki i pyszny krem kajmakowy.
Przygotowanie 15 min
939 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na krem kajmakowy do tortu krok po kroku

Masło przełóż do miski i ucieraj.

Dodawaj stopniowo masę kajmakową i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Jak oceniasz przepis na krem kajmakowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kremu kajmakowego do tortu

Ważna okazja zbliża się wielkimi krokami, więc nadszedł czas na przygotowanie tortu?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kajmakowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu do Twojego tortu.

Torty kojarzą się ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny. Będziesz potrzebować tylko z dwóch składników. Będzie to masło i kajmak. U mnie na ratunek zawsze przychodzi masa kajmakowa z puszki, dzięki, której mój krem jest pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu.

Wystarczy, że delikatnie ubijesz masło mikserem tak, aby powstała piana. Następnie dodaj masę kajmakową i wymieszaj.

Nasz krem kajmakowy do tortu gotowy. Sam widzisz, jaka to dziecinnie prosta sprawa.

Krem możesz przygotować, także z mascarpone. Wtedy wystarczy, że zmiksujesz go na niewielkich obrotach, a w trakcie dodasz masę kajmakową.

Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twój tort będzie najlepszy.

Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Krem będzie tak samo dobry z masłem, jak i z mascarpone.

Nie ma się, także zbyt mocno przejmować jego wysoką zawartością tłuszczu, w końcu kto z nas je torty codziennie?

Skoro już wiesz jak zrobić krem kajmakowy, przygotuj go samodzielnie w swoim domu dla całej rodziny.

Alergeny w kremie kajmakowym do tortu

Lista alergenów dla kremu kajmakowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło

Wartości odżywcze kremu kajmakowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Gotowy kajmak możesz przygotować od podstaw samodzielnie, przy użyciu mleka skondensowanego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
469.62
939.23
Białko (g)
4.54
9.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.12
68.23
Węglowodany przyswajalne (g)
34.12
68.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
35.72
71.43
Tłuszcze nasycone (g)
24.01
48.01
Tłuszcze nienasycone (g)
11.71
23.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.32
20.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
2.78
Cholesterol (mg)
100.54
201.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
308.62
617.23
Witamina B6 (mg)
0.01
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.51
Witamina C (mg)
1.60
3.20
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.25
Witamina E (mg)
0.89
1.78
Retinol (µg (mcg))
303.00
606.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.26
0.53
Niacyna (mg)
0.14
0.29
Foliany (µg (mcg))
7.92
15.85
Beta karoten (µg (mcg))
69.38
138.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
83.62
167.23
Potas (mg)
224.62
449.23
Wapń (mg)
163.69
327.38
Fosfor (mg)
128.00
256.00
Magnez (mg)
14.31
28.62
Żelazo (mg)
0.11
0.22
Cynk (mg)
0.52
1.04
Miedź (mg)
0.01
0.02
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kajmakowego do tortu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu kajmakowego do tortu

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
16.00