Krem kajmakowy do tortu
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
Przepis na krem kajmakowy do tortu krok po kroku
Masło przełóż do miski i ucieraj.
Dodawaj stopniowo masę kajmakową i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu kajmakowego do tortu
Ważna okazja zbliża się wielkimi krokami, więc nadszedł czas na przygotowanie tortu?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kajmakowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu do Twojego tortu.
Torty kojarzą się ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny. Będziesz potrzebować tylko z dwóch składników. Będzie to masło i kajmak. U mnie na ratunek zawsze przychodzi masa kajmakowa z puszki, dzięki, której mój krem jest pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu.
Wystarczy, że delikatnie ubijesz masło mikserem tak, aby powstała piana. Następnie dodaj masę kajmakową i wymieszaj.
Nasz krem kajmakowy do tortu gotowy. Sam widzisz, jaka to dziecinnie prosta sprawa.
Krem możesz przygotować, także z mascarpone. Wtedy wystarczy, że zmiksujesz go na niewielkich obrotach, a w trakcie dodasz masę kajmakową.
Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twój tort będzie najlepszy.
Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Krem będzie tak samo dobry z masłem, jak i z mascarpone.
Nie ma się, także zbyt mocno przejmować jego wysoką zawartością tłuszczu, w końcu kto z nas je torty codziennie?
Skoro już wiesz jak zrobić krem kajmakowy, przygotuj go samodzielnie w swoim domu dla całej rodziny.
Alergeny w kremie kajmakowym do tortu
Lista alergenów dla kremu kajmakowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
Wartości odżywcze kremu kajmakowego do tortu
Gotowy kajmak możesz przygotować od podstaw samodzielnie, przy użyciu mleka skondensowanego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.