Przepis na krem jogurtowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

W misce umieść jogurt grecki.

Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj.

Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę.

Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć.

Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta.

Krem jogurtowy do tortu podany w ciemnym naczyniu.
Krem jogurtowy do tortu
Koszt przygotowania dania
17.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
810 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
52

Krem jogurtowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie jogurtowym do tortu

Krem jogurtowy do tortu to wspaniały pomysł na prosty i zdrowy krem do przełożenia tortu. Łatwy do zrobienia krem przygotujesz z dodatkiem żelatyny lub agaru. Krem można wykorzystać do zrobienia deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Przepis na krem jogurtowy do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jogurt grecki, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, miód, żelatyna.

Jak zrobić krem jogurtowy do tortu? W misce umieść jogurt grecki. Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj. Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę. Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć. Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta. Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, powstaje ze skór wołowych i wieprzowych. Żelatyna jest bardzo dobry źródłem kolagenu. Kolagen jest białkiem budującym naszą skórę oraz chrząstki. Agar jest natomiast wytwarzany z alg morskich. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Konsystencja produktów wytworzonych z jego pomocą jest bardziej delikatna. Agar jest jednak droższy od żelatyny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Skórki z owoców cytrusowych świetnie nadają się do aromatyzowania ciast i deserów. Zawarte w nich olejki eteryczne uwalniają się podczas miażdżenia struktur skórki.

Podsumowując sprawdzony przepis na krem jogurtowy do tortu gwarantuje przygotowanie pysznego kremu, który świetnie podkreśli smak ciasta. Krem na bazie jogurtu można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców.

Wartości odżywcze kremu jogurtowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w kremie jogurtowym do tortu

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany przyswajalne
16.87 g
168.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcze nasycone
0.01 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.09 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu jogurtowego do tortu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie jogurtowym do tortu

Lista alergenów dla kremu jogurtowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na krem jogurtowy do tortu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kremu jogurtowego do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
700 g
3 niepełne szklanki
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Skórka z pomarańczy
30 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 30 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Żelatyna
50 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na krem jogurtowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób