Krem jogurtowy do tortu

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem jogurtowy do tortu podany w ciemnym naczyniu.
Krem jogurtowy do tortu
Krem jogurtowy do tortu to doskonała propozycja na pyszny i niskokaloryczny krem do ciasta. Krem można przygotować z ulubionym rodzajem jogurtu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
1545 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty 3 niepełne szklanki (700 g)
  • Skórka z cytryny (30 g)
  • Skórka z pomarańczy (30 g)
  • Miód (200 g)
  • Żelatyna (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem jogurtowy do tortu krok po kroku

W misce umieść jogurt grecki.

Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj.

Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę.

Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć.

Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta.

Jak oceniasz przepis na krem jogurtowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kremu jogurtowego do tortu

Krem jogurtowy do tortu to wspaniały pomysł na prosty i zdrowy krem do przełożenia tortu. Łatwy do zrobienia krem przygotujesz z dodatkiem żelatyny lub agaru. Krem można wykorzystać do zrobienia deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Przepis na krem jogurtowy do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jogurt grecki, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, miód, żelatyna.

Jak zrobić krem jogurtowy do tortu? W misce umieść jogurt grecki. Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj. Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę. Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć. Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta. Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, powstaje ze skór wołowych i wieprzowych. Żelatyna jest bardzo dobry źródłem kolagenu. Kolagen jest białkiem budującym naszą skórę oraz chrząstki. Agar jest natomiast wytwarzany z alg morskich. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Konsystencja produktów wytworzonych z jego pomocą jest bardziej delikatna. Agar jest jednak droższy od żelatyny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Skórki z owoców cytrusowych świetnie nadają się do aromatyzowania ciast i deserów. Zawarte w nich olejki eteryczne uwalniają się podczas miażdżenia struktur skórki.

Podsumowując sprawdzony przepis na krem jogurtowy do tortu gwarantuje przygotowanie pysznego kremu, który świetnie podkreśli smak ciasta. Krem na bazie jogurtu można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców.

Alergeny w kremie jogurtowym do tortu

Lista alergenów dla kremu jogurtowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze kremu jogurtowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem jogurtowy do tortu to zdrowsza alternatywa kremów na bazie śmietany. Jogurt grecki nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu. Krem zawiera dużo mniej kalorii. Ma dużą zawartość składników bakteriobójczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
154.52
1545.25
Białko (g)
9.47
94.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
26.06
260.59
Węglowodany przyswajalne (g)
25.39
253.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
6.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
2.10
20.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
10.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
10.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.88
8.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
1.57
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
32.59
325.94
Witamina B6 (mg)
0.05
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
3.47
Witamina C (mg)
7.97
79.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
5.00
Retinol (µg (mcg))
31.19
311.88
Tiamina (mg)
0.04
0.41
Ryboflawina (mg)
0.19
1.91
Niacyna (mg)
0.21
2.12
Foliany (µg (mcg))
6.62
66.24
Beta karoten (µg (mcg))
5.06
50.59
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
36.41
364.06
Potas (mg)
100.46
1004.55
Wapń (mg)
81.98
819.80
Fosfor (mg)
79.25
792.48
Magnez (mg)
9.51
95.15
Żelazo (mg)
0.19
1.86
Cynk (mg)
0.35
3.50
Miedź (mg)
0.13
1.34
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu jogurtowego do tortu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu jogurtowego do tortu

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
700 g
3 niepełne szklanki
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 700 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Skórka z pomarańczy
30 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 30 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Żelatyna
50 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Koszt składników
46.30