Krem jogurtowy do tortu
- Jogurt grecki pełnotłusty - 3 niepełne szklanki (700 g)
- Skórka z cytryny (30 g)
- Skórka z pomarańczy (30 g)
- Miód (200 g)
- Żelatyna (50 g)
Przepis na krem jogurtowy do tortu krok po kroku
W misce umieść jogurt grecki.
Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj.
Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę.
Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć.
Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu jogurtowego do tortu
Krem jogurtowy do tortu to wspaniały pomysł na prosty i zdrowy krem do przełożenia tortu. Łatwy do zrobienia krem przygotujesz z dodatkiem żelatyny lub agaru. Krem można wykorzystać do zrobienia deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Przepis na krem jogurtowy do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jogurt grecki, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, miód, żelatyna.
Jak zrobić krem jogurtowy do tortu? W misce umieść jogurt grecki. Zetrzyj skórkę z cytryny i z pomarańczy, dodaj do jogurtu. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Zacznij ubijać jogurt, dodaj do niego żelatynę i miksuj. Dodaj miód i miksuj jeszcze minutę. Krem wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć. Gdy krem nieco stężeje, można go użyć do przełożenia ciasta. Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, powstaje ze skór wołowych i wieprzowych. Żelatyna jest bardzo dobry źródłem kolagenu. Kolagen jest białkiem budującym naszą skórę oraz chrząstki. Agar jest natomiast wytwarzany z alg morskich. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Konsystencja produktów wytworzonych z jego pomocą jest bardziej delikatna. Agar jest jednak droższy od żelatyny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Skórki z owoców cytrusowych świetnie nadają się do aromatyzowania ciast i deserów. Zawarte w nich olejki eteryczne uwalniają się podczas miażdżenia struktur skórki.
Podsumowując sprawdzony przepis na krem jogurtowy do tortu gwarantuje przygotowanie pysznego kremu, który świetnie podkreśli smak ciasta. Krem na bazie jogurtu można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców.
Alergeny w kremie jogurtowym do tortu
Lista alergenów dla kremu jogurtowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze kremu jogurtowego do tortu
Krem jogurtowy do tortu to zdrowsza alternatywa kremów na bazie śmietany. Jogurt grecki nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu. Krem zawiera dużo mniej kalorii. Ma dużą zawartość składników bakteriobójczych.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.