Krem jagodowy do tortu
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier puder (60 g)
- Jagody (450 g)
- Żelatyna (8 g)
Przepis na krem jagodowy do tortu krok po kroku
Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszaj. Odstaw do napęcznienia.
Po dwóch minutach podgrzej w mikrofalówce, ale nie doprowadź do wrzenia. Żelatyna ma być dobrze ciepła.
Rozpuść żelatynę i ostudź.
Jagody zblenduj blenderem (możesz zostawić 100 g owoców w całości).
Śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym.
Gdy śmietanka będzie ubita, dodaj zimną, klarowną żelatynę i krótko zmiksuj krem.
Na końcu dodaj do śmietanki owoce. Wymieszaj łyżką.
Krem jest gotowy.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu jagodowego do tortu
Pyszny krem jagodowy do tortu ze świeżych jagód to dobry sposób na prostą i najlepszą masę owocową. Świetny dla dzieci, ponieważ go uwielbiają. Przepis na krem jagodowy do tortu jest ekspresowy. Bardzo szybko jest gotowy. Ma piękny, fioletowy kolor i pyszny smak z nutą wanilii. Dla dziecka to dobry pomysł. Poza dobrym smakiem jego piękny kolor przyciąga spojrzenia. Krem jagodowy do tortu ze świeżych jagód jest najlepszy, gdy tylko zacznie się sezon. Korzystaj więc i zobacz, jak zrobić krem jagodowy do tortu.
Krem jagodowy do tortu to pyszne rozwiązanie, gdy szukasz inspiracji na wykorzystanie jagód. Masa jest złożona z ubitej śmietanki i zblendowanych jagód. Krem jest z dodatkiem żelatyny, która ma za zadanie zapobiegać „rozpłynięciu” kremu.
Masa jagodowa jest idealnym rozwiązaniem dla dzieci. Łatwy, smaczny krem jest dobry zarówno ze świeżych jagód, jak i mrożonych owoców. Jak zrobić krem jagodowy do tortu? Zacznij od przygotowania żelatyny. Ją należy wsypać do szklanki, zalać zimną wodą i wymieszać. Po dwóch minutach ona napęcznieje. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce, ale nie dopuść do wrzenia! Jeżeli żelatyna się zagotuje, straci właściwości żelujące. Żelatynę wymieszaj i ostudź – finalnie powinna być zimna i klarowna. Studzenie żelatyny można przyspieszyć poprzez schłodzenie jej w zimnej wodzie w zlewie. Studź jednak dopiero, gdy bita śmietana jest już wymieszana z owocami. Żelatyna powinna być bardzo zimna przed dodaniem do śmietanki. Gdy będziesz za długo chłodzić, żelatyna może się ściąć – wtedy zmiksowanie jej będzie ciężkie i masie mogą powstać grudki. Gdyby żelatyna podczas studzenia stężała, podgrzej ją ponownie, ale tylko przez chwilę, by stała się płynna. By masa dobrze się ubiła, należy użyć do przepisu na krem jagodowy do tortu śmietankę bardzo dobrze schłodzoną. Wyjmij więc śmietankę z lodówki, wlej do miski i od razu dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Śmietankę ubij na sztywno. Jagody zblenduj. Warto zostawić część owoców w całości, by w kremie było czuć jagody. Dodaj owoce do kremu i zamieszaj łyżką. Krem jagodowy do tortu już jest gotowy. Jak zrobisz krem jagodowy do tortu, masę można odstawić na około 2-3 godziny do schłodzenia, zanim zaczniesz przekładać nią placki.
*Przepis na krem jagodowy do tortu możesz zrobić ze świeżymi jagodami, ale gdy ich nie masz, skorzystaj z owoców mrożonych. Będzie równie dobry.
*Do kremu można dodać ulubiony aromat lub go pominąć. Najlepszy aromat jest o smaku waniliowym, ale nawet śmietankowy czy cytrynowy będzie bardzo dobry.
Alergeny w kremie jagodowym do tortu
Lista alergenów dla kremu jagodowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu jagodowego do tortu
Krem zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Należy unikać zbyt dużej ilości, z przede wszystkim osoby mające problemy z układem krążenia. Jagody świetnie wpływają na wzrok. Są bogate w antyoksydanty.
Energia i białka
(1080g)
Węglowodany
(1080g)
Tłuszcze
(1080g)
Składniki mineralne
(1080g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.