Krem do tynkowania tortu
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (200 g)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na krem do tynkowania tortu krok po kroku
W garnku podgrzej śmietanę, ale nie gotuj jej i zestaw z palnika.
Dodaj kakao oraz kawałki mlecznej czekolady.
Mieszaj do momentu połączenia się składników.
Następnie dodaj masło.
Całość mieszaj dalej do momentu rozpuszczenia się masła oraz uzyskania jednolitej masy.
Krem pozostawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie smarujemy nim tort.
Konsystencją powinien przypominać czekoladowe smarowidło do kanapek.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do tynkowania tortu
Pyszny krem do tynkowania tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas dekorowania ciasta. Masa maślana z dodatkiem kakao i czekolady mlecznej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Krem zachwyci każdego i gwarantuje, że tort zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić krem do tynkowania tortu? Przygotowanie go jest proste. Na początku śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Następnie ciepłą zestawiamy z palnika i dodajemy kakao oraz kawałki mlecznej czekolady. Składniki energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec wrzucamy kostkę masła i mieszamy dalej do momentu jego roztopienia się oraz uzyskania jednolitej masy. Krem pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 3 godziny, a następnie zdobimy nim tort.
Przepis na krem do tynkowania tortu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Maślany krem do zdobienia tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny krem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w kremie do tynkowania tortu
Lista alergenów dla kremu do tynkowania tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
- Masło
Wartości odżywcze kremu do tynkowania tortu
Krem posiada niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy stosować go do zdobienia ciast.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.