Krem do tynkowania tortu

Opublikowano: 18.01.2022 r., 18:06 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem do dekoracji ciast
Krem do tynkowania tortu
Czekoladowy krem maślany do tynkowania tortu to idealna propozycja do zdobienia ciasta. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Mieszanie i łączenie 30 min
2863 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (200 g)
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, szpatułka, szpatułka do smarowania kremów

Przepis na krem do tynkowania tortu krok po kroku

W garnku podgrzej śmietanę, ale nie gotuj jej i zestaw z palnika.

Dodaj kakao oraz kawałki mlecznej czekolady.

Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Następnie dodaj masło.

Całość mieszaj dalej do momentu rozpuszczenia się masła oraz uzyskania jednolitej masy.

Krem pozostawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Następnie smarujemy nim tort.

Konsystencją powinien przypominać czekoladowe smarowidło do kanapek.

Jak oceniasz przepis na krem do tynkowania tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat kremu do tynkowania tortu

Pyszny krem do tynkowania tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas dekorowania ciasta. Masa maślana z dodatkiem kakao i czekolady mlecznej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Krem zachwyci każdego i gwarantuje, że tort zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić krem do tynkowania tortu? Przygotowanie go jest proste. Na początku śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Następnie ciepłą zestawiamy z palnika i dodajemy kakao oraz kawałki mlecznej czekolady. Składniki energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec wrzucamy kostkę masła i mieszamy dalej do momentu jego roztopienia się oraz uzyskania jednolitej masy. Krem pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 3 godziny, a następnie zdobimy nim tort.

Przepis na krem do tynkowania tortu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Maślany krem do zdobienia tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny krem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kremie do tynkowania tortu

Lista alergenów dla kremu do tynkowania tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Masło

Wartości odżywcze kremu do tynkowania tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem posiada niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy stosować go do zdobienia ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
440.46
2863.00
Białko (g)
11.37
73.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
27.73
180.27
Węglowodany przyswajalne (g)
15.83
102.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.91
77.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
40.66
264.30
Tłuszcze nasycone (g)
29.68
192.89
Tłuszcze nienasycone (g)
10.99
71.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.71
63.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
8.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.69
453.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
219.54
1427.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.82
5.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
215.54
1401.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.75
4.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.62
82.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.62
316.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
20.62
134.04
Potas (mg)
533.54
3468.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.85
493.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
265.23
1724.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
163.85
1065.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.63
30.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.48
16.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
1.25
8.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tynkowania tortu 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tynkowania tortu

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
21.50