Krem do tortu z masła

Opublikowano: 14.01.2022 r., 16:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem do tortu z masła znajduje się w miseczce. Wykorzystywany jest to przygotowania ciasta.
Krem do tortu z masła
Krem do tortu z masła to doskonała propozycja na szybki do zrobienia krem to ciasta. Krem jest bardzo trwały i świetnie sprawdza się do ciast biszkoptowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
3749 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło 2 kostki (400 g)
  • Cukier puder 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do tortu z masła krok po kroku

Masło umieść w misie miksera, zacznij miksować.

Gdy masa zacznie robić się puszysta, wbij jajka i ubij.

Dodaj cukier i aromat waniliowy, zmiksuj krótko.

Krem jest gotowy do przełożenia ciasta bezpośrednio po przygotowaniu.

Możesz go przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z masła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z masła

Krem do tortu z masła to świetny pomysł na krem dobry krem na maśle. Masa do tortu z masła to podstawowy i bardzo dobrze znany krem. Jego przygotowanie jest bardzo proste, lecz należy przestrzegać wszystkich zasad, aby krem się nie zważył. Krem z masła jest pyszny i można go wzbogacać dodatkiem owoców, czekolady i barwników oraz aromatów spożywczych. Krem nie nadaje się do przełożenia całego tortu, gdyż jest bardzo mdły. Dobrze łączyć go z kwaśnymi owocami i masą na bazie śmietany lub mascarpone. Krem maślany świetnie nadaje się jako baza pod masę cukrową do dekoracji ciasta. Przepis na krem do tortu z masła jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier puder, aromat waniliowy, jajko.

Jak zrobić krem do tortu z masła? Masło musi być w temperaturze pokojowej. Wybierz dobre jakości masło, nie margarynę roślinną. Masło umieść w misie miksera, zacznij miksować. Gdy masa zacznie robić się puszysta, wbij jajka i ubij. Dodaj cukier i aromat waniliowy, zmiksuj krótko. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz go przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.

Masło to powstały z tłuszczu mlecznego produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- ekstra i masło klarowane. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia dzięki oczyszczeniu go z białek mleka. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując dobry krem do tortu jest szybki do przygotowania. Masę maślaną można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Masą można także dekorować babeczki i naleśniki. Pyszny krem maślany przygotuj z dobrej jakości składników.

Alergeny w kremie do tortu z masła

Lista alergenów dla kremu do tortu z masła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kremu do tortu z masła

na 100g gotowej potrawy

Krem do tortu jest bardzo kalorycznym wyrobem. Zawiera bardzo dużą ilość cukru. Masa przygotowana w domu nie zawiera konserwantów. Użyte do przygotowywania masy produkty są lepszej jakości niż produkty do zrobienia mas w sklepach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
535.68
3749.73
Białko (g)
2.42
16.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
28.25
197.75
Węglowodany przyswajalne (g)
28.25
197.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
47.16
330.14
Tłuszcze nasycone (g)
31.42
219.95
Tłuszcze nienasycone (g)
15.74
110.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.75
96.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
13.94
Cholesterol (mg)
178.76
1251.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
410.14
2870.99
Witamina B6 (mg)
0.03
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
1.64
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.31
2.17
Witamina E (mg)
1.47
10.29
Retinol (µg (mcg))
402.82
2819.72
Tiamina (mg)
0.01
0.08
Ryboflawina (mg)
0.09
0.66
Niacyna (mg)
0.03
0.24
Foliany (µg (mcg))
8.97
62.80
Beta karoten (µg (mcg))
89.01
623.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
28.76
201.32
Potas (mg)
35.46
248.25
Wapń (mg)
22.48
157.35
Fosfor (mg)
44.20
309.38
Magnez (mg)
2.99
20.90
Żelazo (mg)
0.30
2.10
Cynk (mg)
0.25
1.77
Miedź (mg)
0.02
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z masła 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z masła

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier puder
200 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
18.00