Krem do tortu z mascarpone i nutellą
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (340 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (120 g)
Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą krok po kroku
Bardzo dobrze schłodzony serek mascarpone włóż do miski i dolej śmietankę.
Ubijaj składniki, aż powstanie jednolity krem o gęstej konsystencji. Potrwa to około 5 minut.
Dodaj nutellę i ponownie ubijaj, już tylko do połączenia składników, maksymalnie minutę.
Krem jest gotowy do użycia.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do tortu z mascarpone i nutellą
Spróbuj pysznej propozycji na krem do tortu z mascarpone i nutellą. Jest słodkim, czekoladowo-orzechowym kremem, który jest bardzo szybki do zrobienia. Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą robi się w kilka minut. To bardzo prosty przepis na dobry krem do tortu z serkiem mascarpone, który jest uniwersalny. Będzie dobry do tortu czekoladowego, śmietankowego, z owocami lub z dodatkiem alkoholu. Zobacz, jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą. To bardzo prosty przepis, więc z łatwością go przygotujesz.
Krem do tortu z mascarpone i nutellą jest zrobiony na bazie trzech prostych składników. Do przepisu na krem do tortu z mascarpone i nutellą wystarczy jedynie śmietanka, serek mascarpone oraz krem orzechowo-czekoladowy (nutella). Takim dobrym kremem możesz posmarować ciasto, które ma dowolny smak. Także dodatki do tortu mogą być różne. Krem do tortu z mascarpone i nutellą dobrze komponuje się z owocami, ciasteczkami, orzechami i czekoladą. Tak naprawdę, co nie dodasz, to będzie super pasowało. Jak zrobisz krem do tortu z mascarpone i nutellą, można go od razu nakładać na ciasto.
Z tym prostym przepisem bardzo szybko zrobisz dobry krem. Krem do tortu z mascarpone i nutellą będzie pasował do wielu propozycji smakowych. Jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą? Konieczne jest to, by śmietanka z serkiem mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Jest to gwarancją dobrze ubitego kremu. Gdy robisz krem do tortu z serka mascarpone, wystarczy, że ubijesz na gęsty krem oba te składniki – śmietankę oraz serek mascarpone. Ubijanie powinno trwać kilka minut, około 5. Jak krem jest jednolity, dodaj do niego nutellę. Po dodaniu nutelli miksuj masę jeszcze około jednej minuty. To wszystko – pyszny krem do tortu z mascarpone i nutellą jest już gotowy.
*Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą wyjdzie dobry, gdy dodasz zamiennik nutelli. Może to być tańszy krem orzechowo-czekoladowy.
Krem do tortu z mascarpone jest kremem o wysokiej kaloryczności. Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka z nutellą są produktami, które mają wysoką kaloryczność. Ponadto, w przepisie na taką masę do tortu, znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny być spożywane w nadmiarze. Ma to duże znaczenie, jeżeli chodzi o osoby z problemami dotyczącymi układu krążenia. Indeks glikemiczny takiego kremu jest niski, pomimo dodania kremu orzechowo-czekoladowego. Jeżeli chciałbyś obniżyć indeks glikemiczny oraz ilość cukru stołowego w kremie, polecam skorzystać z podobnego kremu bez dodatku cukru stołowego.
Alergeny w kremie do tortu z mascarpone i nutellą
Lista alergenów dla kremu do tortu z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze kremu do tortu z mascarpone i nutellą
W przepisie jest duża ilość tłuszczu nasyconego. Nadmiar tych kwasów tłuszczowych szkodzi szczególnie na układ krwionośny.
Energia i białka
(760g)
Węglowodany
(760g)
Tłuszcze
(760g)
Składniki mineralne
(760g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.