Krem do tortu z galaretki

Opublikowano: 25.03.2022 r., 15:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem do tortu z galaretki
Krem do tortu z galaretki
Pyszny i puszysty krem do tortu na bazie serka mascarpone ze świeżymi owocami to świetny pomysł na dodatek do deserów i ciast. Dlatego koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 10 min
962 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Maliny mrożone 1 szklanka (250 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (400 g)
  • Galaretka 1 opakowanie (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska

Przepis na krem do tortu z galaretki krok po kroku

Do garnka wlej 100 ml wody i zagotuj, następnie dodaj galaretkę.

Galaretkę schłodź w lodówce.

W tym czasie zmiksuj serek mascarpone z malinami, a następnie dodaj galaretkę.

Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na tort.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z galaretki

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem do tortu z galaretki, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Koniecznie zaopatrz się w serek mascarpone, dowolne owoce, mogą być w wersji mrożonej lub świeżej oraz galaretka owocowa, która smakowo wkomponuje się do owoców.

Serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.

Pyszny krem przygotujesz też ze śmietany i galaretki. Wystarczy, że serek mascarpone zamienisz na słodką śmietankę.

Jeśli korzystasz z owoców w wersji mrożonej, pamiętaj o ich prawidłowym odmrożeniu.

Sposobów jest kilka, możesz wsypać zamrożone owoce do miski i włożyć ją do lodówki lub możesz wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Dokładnie jak zrobić krem do tortu z galaretki opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis. Krem do tortu z galaretki powstaje w dosłownie kilka minut, dlatego będzie to dobry pomysł na szybki dodatek do ciasta lub tortu. Dzięki niemu każda propozycja deserowa będzie pyszna w smaku.

Alergeny w kremie do tortu z galaretki

Lista alergenów dla kremu do tortu z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu do tortu z galaretki

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone możesz zamienić na jego wersję light, będzie się ona charakteryzowała niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
274.93
962.25
Białko (g)
3.22
11.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
12.08
42.28
Węglowodany przyswajalne (g)
9.73
34.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
8.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
23.09
80.81
Tłuszcze nasycone (g)
22.93
80.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.55
Cholesterol (mg)
66.86
234.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
21.21
74.25
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z galaretki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z galaretki

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny mrożone
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Galaretka
50 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Koszt składników
30.80