Przepis na krem do tortu z galaretki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska

Do garnka wlej 100 ml wody i zagotuj, następnie dodaj galaretkę.

Galaretkę schłodź w lodówce.

W tym czasie zmiksuj serek mascarpone z malinami, a następnie dodaj galaretkę.

Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na tort.

krem do tortu z galaretki
Krem do tortu z galaretki
Koszt przygotowania dania
27.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
962 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Krem do tortu z galaretki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do tortu z galaretki

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem do tortu z galaretki, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Koniecznie zaopatrz się w serek mascarpone, dowolne owoce, mogą być w wersji mrożonej lub świeżej oraz galaretka owocowa, która smakowo wkomponuje się do owoców.

Serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.

Pyszny krem przygotujesz też ze śmietany i galaretki. Wystarczy, że serek mascarpone zamienisz na słodką śmietankę.

Jeśli korzystasz z owoców w wersji mrożonej, pamiętaj o ich prawidłowym odmrożeniu.

Sposobów jest kilka, możesz wsypać zamrożone owoce do miski i włożyć ją do lodówki lub możesz wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Dokładnie jak zrobić krem do tortu z galaretki opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis. Krem do tortu z galaretki powstaje w dosłownie kilka minut, dlatego będzie to dobry pomysł na szybki dodatek do ciasta lub tortu. Dzięki niemu każda propozycja deserowa będzie pyszna w smaku.

Wartości odżywcze kremu do tortu z galaretki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
274.93 kcal
962.25 kcal
Białko
3.22 g
11.26 g

Węglowodany w kremie do tortu z galaretki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
12.08 g
42.28 g
Węglowodany przyswajalne
9.73 g
34.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.35 g
8.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
23.09 g
80.81 g
Tłuszcze nasycone
22.93 g
80.26 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.55 g
Cholesterol
66.86 mg
234.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu z galaretki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
21.21 mg
74.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z galaretki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu z galaretki

Lista alergenów dla kremu do tortu z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania kremu do tortu z galaretki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny mrożone
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Galaretka
50 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na krem do tortu z galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób