Przepis na krem do tortu z bitej śmietany krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, żelatyna
To będzie niezbędne
mikser, szklana miska

Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła.

Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem.

Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder.

Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną.

Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał.

Krem do tortu z bitej śmietany w biszkoptowym torcie
Krem do tortu z bitej śmietany
Koszt przygotowania dania
14.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2684 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Krem do tortu z bitej śmietany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie do tortu z bitej śmietany

Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny i rozpływający się w ustach.

Ten prosty przepis na krem do tortu z bitej śmietany jest naprawdę szybki w wykonaniu. Potrzebna będzie bardzo dobrze schłodzona śmietana 36%, 1,5 łyżki żelatyny, 2 łyżki gorącej wody i cukier puder do smaku. Na początku żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła. Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem. Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder. Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną. Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić krem do tortu z bitej śmietany.

Taki domowy, pyszny krem możesz dodatkowo wzbogacić o inne dodatki, nadając mu tym samym ulubiony aromat lub kolor. Wystarczy dodać 25 ml ekstraktu waniliowego lub migdałowego, soku z cytryny lub pomarańczy czy nawet likieru by już powstał zupełnie inny krem. Jeśli potrzebny Ci bardziej charakterystyczny smak, to możesz wzbogacić krem o 3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej. W zależności od dodanego barwnika spożywczego możesz przygotować ten najlepszy krem w każdym kolorze tęczy, co będzie szczególnie atrakcyjne w tortach przygotowanych dla dzieci.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.

Wartości odżywcze kremu do tortu z bitej śmietany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kalorie)
335.55 kcal
2684.41 kcal
Białko
3.99 g
31.88 g

Węglowodany w kremie do tortu z bitej śmietany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany
7.25 g
57.98 g
Węglowodany przyswajalne
7.25 g
57.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz
33.50 g
268.01 g
Tłuszcze nasycone
33.50 g
268.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z bitej śmietany 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu z bitej śmietany

Lista alergenów dla kremu do tortu z bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania kremu do tortu z bitej śmietany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
bardzo dobrze schłodzona
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Żelatyna
20 g
1,5 łyżki
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
36 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 36 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na krem do tortu z bitej śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób