Przepis na krem do tortu z bitej śmietany krok po kroku
- Śmietanka kremowa 36% 750 ml bardzo dobrze schłodzona
- Żelatyna 20 g 1,5 łyżki
- Cukier puder 36 g 3 łyżki
Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła.
Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem.
Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder.
Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną.
Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort dacquoise
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Polewa z gorzkiej czekolady
-
Tort snickers
-
Tort czekoladowy

(liczba kalorii)
Krem do tortu z bitej śmietany - cechy przepisu
Więcej o kremie do tortu z bitej śmietany
Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny i rozpływający się w ustach.
Ten prosty przepis na krem do tortu z bitej śmietany jest naprawdę szybki w wykonaniu. Potrzebna będzie bardzo dobrze schłodzona śmietana 36%, 1,5 łyżki żelatyny, 2 łyżki gorącej wody i cukier puder do smaku. Na początku żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła. Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem. Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder. Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną. Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić krem do tortu z bitej śmietany.
Taki domowy, pyszny krem możesz dodatkowo wzbogacić o inne dodatki, nadając mu tym samym ulubiony aromat lub kolor. Wystarczy dodać 25 ml ekstraktu waniliowego lub migdałowego, soku z cytryny lub pomarańczy czy nawet likieru by już powstał zupełnie inny krem. Jeśli potrzebny Ci bardziej charakterystyczny smak, to możesz wzbogacić krem o 3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej. W zależności od dodanego barwnika spożywczego możesz przygotować ten najlepszy krem w każdym kolorze tęczy, co będzie szczególnie atrakcyjne w tortach przygotowanych dla dzieci.
Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.
Wartości odżywcze kremu do tortu z bitej śmietany
Energia i białka
(800g)
Węglowodany w kremie do tortu z bitej śmietany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie do tortu z bitej śmietany
Lista alergenów dla kremu do tortu z bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%