Krem do tortu z bitej śmietany

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkoptowy tort z kremem śmietanowym
Krem do tortu z bitej śmietany
Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny i rozpływający się w ustach.
Przygotowanie 10 min
2684 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% - bardzo dobrze schłodzona (750 ml)
  • Żelatyna - 1,5 łyżki (20 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, żelatyna
Sprzęt kuchenny
mikser, szklana miska

Przepis na krem do tortu z bitej śmietany krok po kroku

Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła.

Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem.

Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder.

Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną.

Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z bitej śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z bitej śmietany

Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny i rozpływający się w ustach.

Ten prosty przepis na krem do tortu z bitej śmietany jest naprawdę szybki w wykonaniu. Potrzebna będzie bardzo dobrze schłodzona śmietana 36%, 1,5 łyżki żelatyny, 2 łyżki gorącej wody i cukier puder do smaku. Na początku żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła. Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem. Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder. Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną. Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić krem do tortu z bitej śmietany.

Taki domowy, pyszny krem możesz dodatkowo wzbogacić o inne dodatki, nadając mu tym samym ulubiony aromat lub kolor. Wystarczy dodać 25 ml ekstraktu waniliowego lub migdałowego, soku z cytryny lub pomarańczy czy nawet likieru by już powstał zupełnie inny krem. Jeśli potrzebny Ci bardziej charakterystyczny smak, to możesz wzbogacić krem o 3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej. W zależności od dodanego barwnika spożywczego możesz przygotować ten najlepszy krem w każdym kolorze tęczy, co będzie szczególnie atrakcyjne w tortach przygotowanych dla dzieci.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.

Alergeny w kremie do tortu z bitej śmietany

Lista alergenów dla kremu do tortu z bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu do tortu z bitej śmietany

na 100g gotowej potrawy

W odpowiednio zbilansowanej diecie znajdzie się również miejsce na takie rarytasy jak tort z kremem z bitej śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
335.55
2684.41
Białko (g)
3.99
31.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
7.25
57.98
Węglowodany przyswajalne (g)
7.25
57.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
33.50
268.01
Tłuszcze nasycone (g)
33.50
268.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z bitej śmietany 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z bitej śmietany

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
bardzo dobrze schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Żelatyna
20 g
1,5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
36 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 36 g
Koszt składników
20.50