Przepis na krem do tortu śmietankowy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

W misce umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.

Składniki wymieszaj przy pomocy najszybszych obrotów mikser, aż krem stanie się gęsty.

Gotowy krem wykorzystaj do przygotowania tortu bezpośrednio po jego przygotowaniu.

Krem do tortu śmietankowy podany na torcie.
Krem do tortu śmietankowy
Koszt przygotowania dania
8.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1588 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Krem do tortu śmietankowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do tortu śmietankowym

Krem do tortu śmietankowy to bardzo dobry pomysł na domowy krem do tortu i ciast biszkoptowych. Pyszny krem śmietankowy jest doskonałym dodatkiem do kruchych babeczek oraz ciast bez pieczenia. Krem jest jednym z najłatwiejszych dodatków do deserów. Sprawdzony przepis na śmietankowy krem do tortu jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36%, mascarpone oraz cukier puder. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić śmietankowy krem do tortu? W misce umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Składniki wymieszaj przy pomocy najszybszych obrotów mikser, aż krem stanie się gęsty. Gotowy krem wykorzystaj do przygotowania tortu bezpośrednio po jego przygotowaniu.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Tłuszcz mleczny jest natomiast rodzajem tłuszczu w zemulgowanej formie, która ma możliwość wchłaniania się bez konieczności trawienia.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując najlepszy śmietankowy krem do tortu świetnie sprawdzi się jako krem do przygotowania ciasta. Krem można wykorzystać do otynkowania ciasta. Warto pamiętać, że im wyższa zawartość tłuszczu w śmietance tym krem będzie bardziej stabilny. Do przygotowania kremu warto wykorzystać dobrze schłodzone produkty, ponieważ łatwiej się ubiją. Ciasto przygotowane z kremem i owocami świetnie sprawdzi się na wielu uroczystościach rodzinnych.

Wartości odżywcze kremu do tortu śmietankowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
360.93 kcal
1588.10 kcal
Białko
2.27 g
9.99 g

Węglowodany w kremie do tortu śmietankowym

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
11.91 g
52.40 g
Węglowodany przyswajalne
11.91 g
52.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
34.09 g
150.00 g
Tłuszcze nasycone
26.14 g
115.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu śmietankowego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu śmietankowym

Lista alergenów dla kremu do tortu śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania kremu do tortu śmietankowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Cukier puder
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na krem do tortu śmietankowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób