Przepis na krem do tortu owocowego krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj słodką śmietankę i miksuj na gładki krem.

W międzyczasie dodaj cukier puder i zmniejsz obroty miksera.

Na samym końcu dodaj maliny, wymieszaj całość drewnianą łyżką.

Zmiksuj krótko na małych obrotach.

Krem gotowy.

krem do tortu owocowego
Krem do tortu owocowego
Koszt przygotowania dania
23.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
801 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Krem do tortu owocowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do tortu owocowego

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem do tortu owocowego, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu. Jest to przepis na uniwersalny krem, który możesz wykorzystać do wielu rodzajów ciast.

Torty kojarzą się nam ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny.

Zatem jak zrobić krem do tortu owocowego?

Poznaj mój prosty przepis.

Będzie nam potrzebny serek mascarpone, słodka śmietanka, cukier puder i dowolne owoce. Ja skorzystałam z mrożonych malin, śmiało możesz użyć też świeżych owoców.

Nasza pyszna masa owocowa powstanie w 15 minut.

Do miski przełóż serek mascarpone i słodką śmietankę, zmiksuj składniki za pomocą miksera. Następnie dodaj cukier puder i zmniejsz obroty, a na samym końcu dodaj owoce, wymieszaj całość łyżką drewnianą. Zmiksuj delikatnie na wolnych obrotach.

Tak przygotowany krem do tortu owocowego będzie pyszny i na pewno zasmakuje każdemu w połączeniu z puszystymi biszkoptami z Twojego tortu. Krem do tortu z owocami, świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Zatem smacznego!

Wartości odżywcze kremu do tortu owocowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
267.22 kcal
801.66 kcal
Białko
2.22 g
6.67 g

Węglowodany w kremie do tortu owocowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
9.64 g
28.93 g
Węglowodany przyswajalne
7.86 g
23.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
5.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
24.15 g
72.45 g
Tłuszcze nasycone
24.03 g
72.09 g
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.36 g

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu owocowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
11.67 mg
35.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu owocowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu owocowego

Lista alergenów dla kremu do tortu owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania kremu do tortu owocowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny mrożone
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na krem do tortu owocowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób