Przepis na krem do tortu maślany krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, duży garnek, mikser, duża miska

Przygotuj duży garnek i wlej do niego 50 - 75 ml wody. Zagotuj ją.

Na garnek włóż mniejszy, tak by stał stabilnie, a jego dno nie dotykało wody z większego garnka.

Do małego garnka wbij jajka i dodaj cukier. Całość ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej piany.

Garnek z masą przełóż do innej miski ze 100 ml zimnej wody. Kontynuuj ubijanie.

W osobnej misce utrzyj masło na gęstą masę.

Do masy maślanej dodawaj ubite jajka z cukrem.

Całość wymieszaj mikserem.

Krem do tortu maślany podany w słoiku.
krem do tortu maślany
Koszt przygotowania dania
14.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3472 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Krem do tortu maślany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do tortu maślanym

Krem do tortu maślany to wspaniały dodatek, który doskonale sprawdzi się w każdym wypieku. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Pasuje do tortów i innych placków. Krem maślany kojarzy się z czasami PRL-u, gdzie torty były przekładane takim właśnie kremem. Dziś używa się go bardziej do dekoracji tortów lub babeczek. Można jednak wciąż używać go w wypiekach, ze względu na łatwość przygotowania i wspaniały smak.

Przepis na maślany krem do tortu to doskonały pomysł na wzbogacenie wszystkich swoich wypieków. Wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania kremu, na pewno znajdziesz już w swojej kuchni. Do przygotowania tego kremu wystarczy tylko kilka prostych produktów. Głównym jest oczywiście masło. Do wykonania kremu maślanego będziemy potrzebowali najlepiej masła extra, o zawartości 82% tłuszczu, a wody najwyżej 16%. Masło nie może być solone. Innymi są jajka. Wiele osób jednak rezygnuje z jego przygotowania ze względu na smak. Jednak krem nie musi być typowo "maślany". Możesz dodać do niego różnego rodzaju aromatów, czy dodatków, dzięki czemu zmienisz jego smak na swój ulubiony. Taki krem będzie świetną opcją nie tylko do tradycyjnych tortów, ale również tych nieco bardziej nowoczesnych. To dlatego, że krem jest słodki, a przy okazji bardzo gęsty i kremowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić maślany krem do tortu, by był smaczny, domowy i po prostu najlepszy, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór dla ciebie. Dobry krem maślany powinien bazować na dobrej jakości produktach. Warto wybierać masło o dużej ilości tłuszczu, dzięki temu krem będzie wyjątkowo pyszny. Określany również jako lukier lub lukier maślany, jest używany do napełniania, powlekania lub dekorowania ciast. Głównymi składnikami są masło i jakiś rodzaj cukru. Krem maślany jest powszechnie przyprawiany wanilią. Inne popularne smaki to czekolada, owoce i inne płynne ekstrakty. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Dlatego, zanim przystąpisz do przygotowywania, dobrze jest wcześniej wyciągnąć wszystkie składniki, by były one dość ciepłe.

Wartości odżywcze kremu do tortu maślanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
496.06 kcal
3472.39 kcal
Białko
4.31 g
30.17 g

Węglowodany w kremie do tortu maślanym

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
14.11 g
98.77 g
Węglowodany przyswajalne
14.11 g
98.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
47.96 g
335.73 g
Tłuszcze nasycone
31.59 g
221.11 g
Tłuszcze nienasycone
16.37 g
114.62 g
Tłuszcze jednonasycone
14.12 g
98.83 g
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
15.79 g
Cholesterol
233.11 mg
1631.78 mg

Witaminy w przepisie na krem do tortu maślany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
428.89 µg (mcg)
3002.22 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
2.56 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.61 µg (mcg)
4.28 µg (mcg)
Witamina E
1.61 mg
11.27 mg
Retinol
421.67 µg (mcg)
2951.67 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.16 mg
1.12 mg
Niacyna
0.05 mg
0.33 mg
Foliany
16.03 µg (mcg)
112.19 µg (mcg)
Beta karoten
87.78 µg (mcg)
614.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu maślany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
49.78 mg
348.44 mg
Potas
55.78 mg
390.44 mg
Wapń
30.58 mg
214.08 mg
Fosfor
73.83 mg
516.83 mg
Magnez
4.78 mg
33.44 mg
Żelazo
0.55 mg
3.88 mg
Cynk
0.45 mg
3.12 mg
Miedź
0.03 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu maślanego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu maślanym

Lista alergenów dla kremu do tortu maślanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kremu do tortu maślanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na krem do tortu maślany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób