Krem do tortu
- Czekolada gorzka (300 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mascarpone (600 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na krem do tortu krok po kroku
Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.
W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy.
Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem.
Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu.
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do tortu
Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i czekoladowego. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces wykonania masy. Pomysł na krem do tortu możesz dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju czekoladę lub barwniki spożywcze. Przepis na krem do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mascarpone, czekolada gorzka, kakao, cukier, żółtka jaj.
Jak zrobić krem do tortu? Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać zbyt długo w lodowce.
Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Czekolada gorzka użyta do przygotowania kremu jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe.
Podsumowując dobry czekoladowy krem do tortu to najlepszy pomysł na deser. Krem wyjdzie idealny, tylko jeśli będziesz postępować według instrukcji. Ser mascarpone nie lubi zbyt długiego ubijania, co skutkuje zważeniem się masy. Na bazie kremu przygotować można torty, ciasta i słodkie desery w pucharku z dodatkiem biszkoptów. Kremu można użyć także do dekoracji naleśników i placków z owocami.
Alergeny w kremie do tortu
Lista alergenów dla kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze kremu do tortu
Krem do tortu jest wyrobem bardzo kalorycznym. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru. Nie powinny go spożywać w dużych ilościach osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.