Przepis na krem do ptysi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Do garnka wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę pszenną, dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie.

Wlej mleko i wymieszaj składniki.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut cały czas mieszając.

Masa powinna zgęstnieć.

Wystudź ją.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować.

Dodawaj po dwie łyżki budyniu, aż do całkowitego wymieszania go z masłem.

Masę schłodź w lodówce przez 30 minut.

Krem do ptysi nadziewa ptysie leżące na pergaminie. Dookoła ułożone są świeże truskawki.
Krem do ptysi
Koszt przygotowania dania
19.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1167 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Krem do ptysi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do ptysi

Krem do ptysi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastek z ciasta parzonego. Ciasto parzone jest nie słodkie, dlatego krem do niego powinien być bardziej słodki niż tradycyjne kremy do ciast. Krem do ptysi to bardzo prosty krem budyniowy. Tradycyjny krem powinien zawierać w sobie dużą ilość masła. Krem świetnie sprawdzi się także w wersji czekoladowej. Można go dodawać także do deserów w pucharkach lub do przełożenia pączków. Przepis na krem do ptysi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, mąka pszenna, cukier, masło, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem do ptysi? Do garnka wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę pszenną, dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Wystudź ją. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować. Dodawaj po dwie łyżki budyniu, aż do całkowitego wymieszania go z masłem. Masę schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując smaczny krem do ptysi to idealna propozycja na deser. Połączenie kremu i ciasta parzonego jest doskonale wyważone. Domowy krem sprawdzi się także do karpatki. Najlepszy krem podawać można schłodzony lub na ciepło. Szybki do zrobienia krem przygotować można bezpośrednio przed wykonaniem deseru. Łatwy deser sprawdzi się także na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Krem do ptysi jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Należy go przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze kremu do ptysi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
259.48 kcal
1167.64 kcal
Białko
3.82 g
17.18 g

Węglowodany w kremie do ptysi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
24.31 g
109.40 g
Węglowodany przyswajalne
24.31 g
109.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
16.94 g
76.24 g
Tłuszcze nasycone
10.98 g
49.40 g
Tłuszcze nienasycone
5.96 g
26.84 g
Cholesterol
132.33 mg
595.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem do ptysi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
157.76 µg (mcg)
709.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
2.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
1.04 µg (mcg)
4.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
2.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
154.32 µg (mcg)
694.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.66 mg
Niacyna
0.34 mg
1.55 mg
Foliany
18.97 µg (mcg)
85.38 µg (mcg)
Beta karoten
36.23 µg (mcg)
163.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem do ptysi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
26.23 mg
118.02 mg
Potas
98.15 mg
441.67 mg
Wapń
80.80 mg
363.60 mg
Fosfor
95.51 mg
429.81 mg
Magnez
8.61 mg
38.74 mg
Żelazo
0.48 mg
2.15 mg
Cynk
0.47 mg
2.13 mg
Miedź
0.02 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do ptysi 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do ptysi

Lista alergenów dla kremu do ptysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kremu do ptysi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Żółtko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na krem do ptysi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób