Krem do ptysi
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Żółtko jajka (8 szt.)
- Cukier (350 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
- Masło (300 g)
Przepis na krem do ptysi krok po kroku
Do garnka wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę pszenną, dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie.
Wlej mleko i wymieszaj składniki.
Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut cały czas mieszając.
Masa powinna zgęstnieć.
Wystudź ją.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować.
Dodawaj po dwie łyżki budyniu, aż do całkowitego wymieszania go z masłem.
Masę schłodź w lodówce przez 30 minut.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do ptysi
Krem do ptysi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastek z ciasta parzonego. Ciasto parzone jest nie słodkie, dlatego krem do niego powinien być bardziej słodki niż tradycyjne kremy do ciast. Krem do ptysi to bardzo prosty krem budyniowy. Tradycyjny krem powinien zawierać w sobie dużą ilość masła. Krem świetnie sprawdzi się także w wersji czekoladowej. Można go dodawać także do deserów w pucharkach lub do przełożenia pączków. Przepis na krem do ptysi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, mąka pszenna, cukier, masło, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić krem do ptysi? Do garnka wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę pszenną, dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Wystudź ją. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować. Dodawaj po dwie łyżki budyniu, aż do całkowitego wymieszania go z masłem. Masę schłodź w lodówce przez 30 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując smaczny krem do ptysi to idealna propozycja na deser. Połączenie kremu i ciasta parzonego jest doskonale wyważone. Domowy krem sprawdzi się także do karpatki. Najlepszy krem podawać można schłodzony lub na ciepło. Szybki do zrobienia krem przygotować można bezpośrednio przed wykonaniem deseru. Łatwy deser sprawdzi się także na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Krem do ptysi jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Należy go przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.
Alergeny w kremie do ptysi
Lista alergenów dla kremu do ptysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu do ptysi
Krem do ptysi to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz tłuszczu. Powoduje to, że krem zawiera także dużą ilość kalorii. Kremu w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby dbające o swoją wagę.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
-
mleko,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.