Krem do napoleonki
- Mleko 2% (500 ml)
- Masło (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (35 g)
Przepis na krem do napoleonki krok po kroku
400 ml mleka z połową cukru i cukrem waniliowym zagotuj w garnku.
Żółtka utrzyj trzepaczką z resztą cukru.
W 100 ml mleka rozprowadź mąki, dodaj żółtka z cukrem i wymieszaj.
Do gotującego mleka wlej mleko z mąką i żółtkami. Szybko mieszaj trzepaczką, aż powstanie konsystencja budyniu.
Masę ostudź, ale nie całkiem. Powinna być ciepła.
Dodaj do masy masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
Masa jest gotowa do użycia.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do napoleonki
Ten sprawdzony przepis na krem do napoleonki jest prosty i szybki. Lubisz to ciasto? Zobacz, jak zrobić krem do napoleonki i przygotuj pyszny deser. Krem do napoleonki jest aksamitny i smaczny. Masa zawiera podstawowe składniki, które są łatwo dostępne. Krem jest dobry nie tylko do napoleonki – możesz go wykorzystać też na inne sposoby. Ten przepis na krem do napoleonki wystarczy na przygotowanie ciasta o wielkości standardowej. Ten smaczny krem jest najlepszy, jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na masę do ciasta.
Napoleonka jest to pyszne ciasto francuskie przełożone kremem z budyniu i masła. Charakteryzuje się tym, że jest to ciasto, które zawiera dużą ilość kremu, więc jest idealne dla tych, którzy przepadają za ciastami z kremem. Ten krem do napoleonki jest pyszny, zawiera takie składniki jak: mleko, cukier, masło, cukier waniliowy, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Przepis na krem do napoleonki bardzo łatwo się robi, a poza tym zajmie mało czasu. Dzięki niemu powstanie smaczna, słodka przekąska pełna kremu.
Jak zrobić krem do napoleonki? Zagotuj większą część mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W misce wymieszaj żółtka z resztą cukru i połącz je z mlekiem, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego żółtka z resztą składników i gotuj, aż masa zgęstnieje. Najlepiej jest mieszać trzepaczką. Należy robić to szybko, ponieważ masa gęstnieje bardzo szybko i istnieje ryzyko powstania grudek. Jeżeli zauważysz, że Twój krem do napoleonki ma dużą ilość grudek, śmiało możesz wszystko zblendować na gładką masę. Finalnie powinna powstać konsystencja budyniu. Budyń należy ostudzić, ale nie całkowicie. Do ciepłej masy budyniowej dodaj masło i wszystko mieszaj do jego rozpuszczenia. Krem do napoleonki jest gotowy, dobry do użycia.
Ten sprawdzony przepis najlepiej wykorzystać do zrobienia napoleonki. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta francuskiego, a następnie posmarować nim jeden płat i przykryć drugim. Pozostaw tak napoleonkę na minimum całą noc. Dzięki temu ciasto trochę zmięknie i będzie można go łatwiej pokroić. Ponadto krem do napoleonki będzie najlepszy po ostudzeniu. Stanie się bardziej zwarty i stabilny. Jak zrobisz krem do napoleonki, możesz dodać do niego różnego rodzaju aromaty. Do przepisu na krem do napoleonki najlepszy będzie aromat rumowy, waniliowy, śmietankowy, cytrynowy albo pomarańczowy. Powstanie w ten sposób dobra masa budyniowo-maślana, którą można wykorzystać do innego deseru, na przykład jako masa do ciasta biszkoptowego z owocami.
Alergeny w kremie do napoleonki
Lista alergenów dla kremu do napoleonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu do napoleonki
W przepisie jest duża ilość cukru. Nie jest zalecany osobom, które chorują na insulinooporność lub cukrzycę.
Energia i białka
(776g)
Węglowodany
(776g)
Tłuszcze
(776g)
Witaminy
(776g)
Składniki mineralne
(776g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.