Krem do naleśników

Opublikowano: 12.05.2023 r., 13:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem do naleśników podany w zwiniętych w rulon naleśnikach.
Krem do naleśników
Krem do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten czekoladowy krem jest prosty do stworzenia, a smakuje naprawdę fantastycznie.
Przygotowanie 15 min
1496 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada deserowa (50 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do naleśników krok po kroku

W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.

W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.

W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.

Dodawaj małymi partiami czekoladę.

Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.

Gotowym kremem nadziewaj naleśniki.

Jak oceniasz przepis na krem do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kremu do naleśników

Krem do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten czekoladowy krem jest prosty do stworzenia, a smakuje naprawdę fantastycznie. Jest naprawdę słodki, choć jego słodycz nie jest mdląca. To dodatek, który sprawdzi się fantastycznie na biszkoptowych naleśnikach. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności takich, które powstają z czekolady.

Przepis na krem do naleśników to doskonały sposób na domowy obiad dla dzieci na słodko. Ten krem robi się na bazie serka i czekolady, dzięki temu jest smaczny I bardzo aromatyczny. Ten krem robi się z czekoladą, najlepiej by była deserowa lub gorzką. Dodatek serka i śmietanki sprawi, że będzie słodki, a przy tym niezbyt mdlący. Jednak można również przygotować ten dodatek na bazie czekolady mlecznej, a nawet białej. Ta ostatnia opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem do naleśników, by stworzyć szybki i pyszny farsz, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo czekoladowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie naleśniki będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie łączy się z innymi dodatkami np. orzechami, czy owocami, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z naleśników. Wystarczy tylko chwila, by cieszyć się słodyczą tego kremu. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w naleśnikach, ale również jako dodatek do placuszków, czy gofrów. Jest nie za słodki, co sprawia, że można go jeść w naprawdę sporych ilościach. Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i mascarpone tworzą duet idealny, dodatek czekolady jeszcze bardziej ulepsza kompozycję smakową. Użycie śmietany sprawia, że całość jest lekka i kremowa.

Alergeny w kremie do naleśników

Lista alergenów dla kremu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu do naleśników

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak warto połączyć ją z owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
388.60
1496.10
Białko (g)
3.29
12.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
19.37
74.59
Węglowodany przyswajalne (g)
18.93
72.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
32.42
124.83
Tłuszcze nasycone (g)
31.31
120.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
4.29
Cholesterol (mg)
63.77
245.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
27.57
106.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do naleśników 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do naleśników

Koszt składników
16.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
16.10