Przepis na krem do naleśników krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.

W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.

W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.

Dodawaj małymi partiami czekoladę.

Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.

Gotowym kremem nadziewaj naleśniki.

Krem do naleśników podany w zwiniętych w rulon naleśnikach.
krem do naleśników
Koszt przygotowania dania
9.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1496 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Krem do naleśników - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie do naleśników

Krem do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten czekoladowy krem jest prosty do stworzenia, a smakuje naprawdę fantastycznie. Jest naprawdę słodki, choć jego słodycz nie jest mdląca. To dodatek, który sprawdzi się fantastycznie na biszkoptowych naleśnikach. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności takich, które powstają z czekolady.

Przepis na krem do naleśników to doskonały sposób na domowy obiad dla dzieci na słodko. Ten krem robi się na bazie serka i czekolady, dzięki temu jest smaczny I bardzo aromatyczny. Ten krem robi się z czekoladą, najlepiej by była deserowa lub gorzką. Dodatek serka i śmietanki sprawi, że będzie słodki, a przy tym niezbyt mdlący. Jednak można również przygotować ten dodatek na bazie czekolady mlecznej, a nawet białej. Ta ostatnia opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem do naleśników, by stworzyć szybki i pyszny farsz, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo czekoladowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie naleśniki będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie łączy się z innymi dodatkami np. orzechami, czy owocami, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z naleśników. Wystarczy tylko chwila, by cieszyć się słodyczą tego kremu. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w naleśnikach, ale również jako dodatek do placuszków, czy gofrów. Jest nie za słodki, co sprawia, że można go jeść w naprawdę sporych ilościach. Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i mascarpone tworzą duet idealny, dodatek czekolady jeszcze bardziej ulepsza kompozycję smakową. Użycie śmietany sprawia, że całość jest lekka i kremowa.

Wartości odżywcze kremu do naleśników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kalorie)
388.60 kcal
1496.10 kcal
Białko
3.29 g
12.68 g

Węglowodany w kremie do naleśników

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany
19.37 g
74.59 g
Węglowodany przyswajalne
18.93 g
72.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz
32.42 g
124.83 g
Tłuszcze nasycone
31.31 g
120.54 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
4.29 g
Cholesterol
63.77 mg
245.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem do naleśników

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód
27.57 mg
106.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do naleśników 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do naleśników

Lista alergenów dla kremu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu do naleśników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
16.10
Jak oceniasz przepis na krem do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81.8% osób