Przepis na krem do murzynka krok po kroku
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Budyń (proszek) 120 g 2 opakowania
- Masło 250 g 1 kostka
Połowę mleka wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj cukier i opcjonalnie aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Drugą połowę mleka wymieszaj z budyniem.
Połącz ze sobą dwie masy i delikatnie podgrzewaj, do momentu, aż masa zgęstnieje.
Masło zmiksuj za pomocą miksera i dodawaj stopniowo do ostygniętej masy budyniowej.
Gotowym kremem przełóż czekoladowe biszkopty murzynka.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Szybki murzynek
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Fit ciasto czekoladowe
-
Ciasto murzynek

(liczba kalorii)
Krem do murzynka - cechy przepisu
Więcej o kremie do murzynka
Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników, w międzyczasie doczekało się ono wielu pomysłowych modyfikacji.
Podstawowa wersja bez dodatków to już przeszłość, poznaj mój przepis na pyszny krem do murzynka i przygotuj jego nowoczesną wersję.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: masło, mleko, cukier, aromat waniliowy lub laska wanilii i budyń w proszku. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Jeśli jednak chcesz postawić na ciemny kolor masy budyniowej postaw na smak czekoladowy.
W moim przepisie użyłam zwykłe mleko krowie o zawartości 2% tłuszczu, jeśli jednak cierpisz na nietolerancję laktozy, śmiało możesz wymienić mleko na takie, które nie powoduje u Ciebie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zatem jak zrobić krem do murzynka? Poznaj mój szybki i łatwy sposób.
W pierwszej kolejności połowę mleka, czyli jedną szklankę wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj. W międzyczasie wsyp cukier, podgrzewaj tak, aby się rozpuścił, następnie dodaj aromat lub laskę wanilii.
W drugiej połowie mleka wymieszaj budyń, całość wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
Odstaw do ostygnięcia, a w tym czasie zmiksuj kostkę masła na puszystą pianę.
Połącz masło stopniowo z masą budyniową.
Domowy krem do ciasta gotowy, przed przekładaniem murzynka polecam delikatnie schłodzić masę budyniową.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, krem będzie dobry do każdego rodzaju ciasta, nawet do tych przekładanych z biszkoptami.
Krem to najlepszy dodatek do wielu ciast, dzięki niemu deser jest bardziej wilgotny.
Skoro już znasz mój przepis na krem do murzynka, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przygotuj pyszny deser dla całej swojej rodziny.
Będzie to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub lunch.
Wartości odżywcze kremu do murzynka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kremie do murzynka
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na krem do murzynka
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na krem do murzynka
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie do murzynka
Lista alergenów dla kremu do murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło