Przepis na krem do bezy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Do miski wyłóż mascarpone, dodaj cukier i śmietankę.

Ubijaj mikserem ok. 1 minuty, aż krem będzie sztywny i zwiększy swoją objętość.

Wyłóż na bezę przed samym podaniem.

krem do bezy
krem do bezy
Koszt przygotowania dania
8.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1277 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Krem do bezy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie do bezy

Krem do bezy to obowiązkowy element tortów bezowych, które są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej efektownych ciast. Oczywiście możesz go wykorzystać również do innych deserów, ponieważ jest bardzo smaczny oraz uniwersalny i świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem do bezy, aby był pyszny i puszysty, koniecznie przeczytaj nasz najlepszy, sprawdzony przepis. Tradycyjny, domowy krem do bezy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki, które będą niezbędne do jego przygotowania to serek mascarpone, śmietanka kremowa 30% lub 36% oraz cukier waniliowy. Cukier możesz zastąpić też ksylitolem lub erytrytolem i dodać prawdziwą wanilię. Całe przygotowanie kremu polega na wymieszaniu wszystkich składników mikserem. Czas miksowania powinien wynosić około 1 minuty, aby cała masa się połączyła, zwiększyła swoją objętość, była sztywna oraz puszysta. Bardzo ważne jest również, aby składniki były bardzo zimne. Dlatego serek mascarpone i śmietankę kremówkę wyciągnij z lodówki tuż przed samym przygotowaniem, nie ogrzewaj ich i nie trzymaj w temperaturze pokojowej. Krem z mascarpone i śmietanki sprawdzi się do tradycyjnej bezy pavlova i innych tortów bezowych z owocami, ale to również świetny pomysł na dodatek do innych ciast przekładanych kremem. Jest bardzo kremowy, delikatny, lekko waniliowy, dzięki czemu jest uniwersalny i pasuje do bardzo wielu dodatków, zwłaszcza kwaśnych owoców, ale też orzechów, czekolady, czy karmelu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na krem do bezy, dzięki któremu przygotujesz go w prosty i szybki sposób, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni, czy pieczeniu bezy. Jedyny niezbędny sprzęt to miska oraz mikser, dzięki któremu ubijesz składniki na jedwabistą, kremową masę do bezy i innych ciast.

Wartości odżywcze kremu do bezy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
364.88 kcal
1277.09 kcal
Białko
2.88 g
10.07 g

Węglowodany w kremie do bezy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
5.83 g
20.41 g
Węglowodany przyswajalne
5.83 g
20.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
35.71 g
125.00 g
Tłuszcze nasycone
35.71 g
125.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g

Składniki mineralne w przepisie na krem do bezy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
21.44 mg
75.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do bezy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do bezy

Lista alergenów dla kremu do bezy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu do bezy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
10.10
Jak oceniasz przepis na krem do bezy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób