Krem do bezy

Opublikowano: 31.01.2023 r., 10:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Delikatny krem do tortu bezowego
Krem do bezy
Poznaj przepis na pyszny, śmietankowy krem do bezy oraz innych ciast i tortów z owocami.
Przygotowanie 5 min
1277 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do bezy krok po kroku

Do miski wyłóż mascarpone, dodaj cukier i śmietankę.

Ubijaj mikserem ok. 1 minuty, aż krem będzie sztywny i zwiększy swoją objętość.

Wyłóż na bezę przed samym podaniem.

Jak oceniasz przepis na krem do bezy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kremu do bezy

Krem do bezy to obowiązkowy element tortów bezowych, które są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej efektownych ciast. Oczywiście możesz go wykorzystać również do innych deserów, ponieważ jest bardzo smaczny oraz uniwersalny i świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem do bezy, aby był pyszny i puszysty, koniecznie przeczytaj nasz najlepszy, sprawdzony przepis. Tradycyjny, domowy krem do bezy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki, które będą niezbędne do jego przygotowania to serek mascarpone, śmietanka kremowa 30% lub 36% oraz cukier waniliowy. Cukier możesz zastąpić też ksylitolem lub erytrytolem i dodać prawdziwą wanilię. Całe przygotowanie kremu polega na wymieszaniu wszystkich składników mikserem. Czas miksowania powinien wynosić około 1 minuty, aby cała masa się połączyła, zwiększyła swoją objętość, była sztywna oraz puszysta. Bardzo ważne jest również, aby składniki były bardzo zimne. Dlatego serek mascarpone i śmietankę kremówkę wyciągnij z lodówki tuż przed samym przygotowaniem, nie ogrzewaj ich i nie trzymaj w temperaturze pokojowej. Krem z mascarpone i śmietanki sprawdzi się do tradycyjnej bezy pavlova i innych tortów bezowych z owocami, ale to również świetny pomysł na dodatek do innych ciast przekładanych kremem. Jest bardzo kremowy, delikatny, lekko waniliowy, dzięki czemu jest uniwersalny i pasuje do bardzo wielu dodatków, zwłaszcza kwaśnych owoców, ale też orzechów, czekolady, czy karmelu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na krem do bezy, dzięki któremu przygotujesz go w prosty i szybki sposób, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni, czy pieczeniu bezy. Jedyny niezbędny sprzęt to miska oraz mikser, dzięki któremu ubijesz składniki na jedwabistą, kremową masę do bezy i innych ciast.

Alergeny w kremie do bezy

Lista alergenów dla kremu do bezy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu do bezy

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
364.88
1277.09
Białko (g)
2.88
10.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.83
20.41
Węglowodany przyswajalne (g)
5.83
20.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
35.71
125.00
Tłuszcze nasycone (g)
35.71
125.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
21.44
75.03
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do bezy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do bezy

Koszt składników
10.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
10.10