Krem do babeczek z mascarpone

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mascarpone na babeczkach
Krem do babeczek z mascarpone
Krem do babeczek z mascarpone to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ciast i słodkich wypieków. Krem można przygotować w wielu wersjach smakowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
3017 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone (500 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do babeczek z mascarpone krok po kroku

Białą czekoladę umieść w misce.

W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Wystudź czekoladę i dodaj do niej kakao.

Wymieszaj dokładnie.

Do czekolady dodaj serek i zmiksuj do połączenia składników.

Krem schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na krem do babeczek z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat kremu do babeczek z mascarpone

Krem do babeczek z mascarpone to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do ciasta. Krem jest gęsty i można za jego pomocą wykonywać piękne dekoracje. Krem jest trwały i nie rozpływa się pod wpływem ciepła. Przepis na krem do babeczek z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, biała czekolada, kakao.

Jak zrobić krem do babeczek z mascarpone? Białą czekoladę umieść w misce. W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź czekoladę i dodaj do niej kakao. Wymieszaj dokładnie. Do czekolady dodaj serek i zmiksuj do połączenia składników. Krem schłodź w lodówce przez 30 minut.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza mogą prowadzić do powstania anemii.

Podsumowując najlepszy domowy krem będzie doskonałym dodatkiem do babeczek oraz własnoręcznie przygotowywanych ciast. Smaczny krem z serkiem mascarpone można wzbogacić orzechami, czekoladą lub świeżymi owocami. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wypieki za pomocą odpowiedniej końcówki.

Alergeny w kremie do babeczek z mascarpone

Lista alergenów dla kremu do babeczek z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze kremu do babeczek z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Krem do babeczek z mascarpone to bardzo dobre źródło tłuszczu mlecznego. Krem jest bardzo kaloryczny i nie powinny go w dużej ilości spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Krem można przygotować z ksylitolem zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
431.01
3017.10
Białko (g)
4.69
32.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
20.88
146.16
Węglowodany przyswajalne (g)
19.30
135.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
11.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
36.75
257.28
Tłuszcze nasycone (g)
33.78
236.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
20.83
Cholesterol (mg)
85.89
601.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina C (mg)
0.01
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
48.12
336.86
Wapń (mg)
150.88
1056.14
Żelazo (mg)
0.64
4.45
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do babeczek z mascarpone 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do babeczek z mascarpone

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
26.00