Krem do babeczek z mascarpone
- Mascarpone (500 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na krem do babeczek z mascarpone krok po kroku
Białą czekoladę umieść w misce.
W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Wystudź czekoladę i dodaj do niej kakao.
Wymieszaj dokładnie.
Do czekolady dodaj serek i zmiksuj do połączenia składników.
Krem schłodź w lodówce przez 30 minut.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu do babeczek z mascarpone
Krem do babeczek z mascarpone to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do ciasta. Krem jest gęsty i można za jego pomocą wykonywać piękne dekoracje. Krem jest trwały i nie rozpływa się pod wpływem ciepła. Przepis na krem do babeczek z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, biała czekolada, kakao.
Jak zrobić krem do babeczek z mascarpone? Białą czekoladę umieść w misce. W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź czekoladę i dodaj do niej kakao. Wymieszaj dokładnie. Do czekolady dodaj serek i zmiksuj do połączenia składników. Krem schłodź w lodówce przez 30 minut.
Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza mogą prowadzić do powstania anemii.
Podsumowując najlepszy domowy krem będzie doskonałym dodatkiem do babeczek oraz własnoręcznie przygotowywanych ciast. Smaczny krem z serkiem mascarpone można wzbogacić orzechami, czekoladą lub świeżymi owocami. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wypieki za pomocą odpowiedniej końcówki.
Alergeny w kremie do babeczek z mascarpone
Lista alergenów dla kremu do babeczek z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada biała
Wartości odżywcze kremu do babeczek z mascarpone
Krem do babeczek z mascarpone to bardzo dobre źródło tłuszczu mlecznego. Krem jest bardzo kaloryczny i nie powinny go w dużej ilości spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Krem można przygotować z ksylitolem zamiast cukru.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.