Przepis na krem czekoladowy z mascarpone krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, rondelek

W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.

W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do przestygnięcia.

W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.

Dodawaj małymi partiami czekoladę.

Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.

Krem czekoladowy z mascarpone w eleganckich pucharkach.
krem czekoladowy z mascarpone
Koszt przygotowania dania
14.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
623 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Krem czekoladowy z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie czekoladowym z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone to świetny pomysł na pyszny i łatwy deser. Ten krem można jeść jako główny posiłek lub dodawać do ciast i tortów. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo czekoladowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie słodkości będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się do tortu urodzinowego lub na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z ciasta.

Ten krem robi się z czekoladą, najlepiej by była deserowa lub gorzką. Dodatek serka i śmietanki sprawi, że będzie słodki, a przy tym niezbyt mdlący. Jednak można również przygotować ten deser na bazie czekolady mlecznej, a nawet białej. Ta ostatnia opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek.

Przepis na krem czekoladowy z mascarpone jest niezwykle łatwy i można go przygotować w niezwykle szybkim czasie. Wystarczy tylko chwila, by cieszyć się słodyczą tego deseru. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt końcowy jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w ciastach, ale również przełożony do pucharków. Jest nie za słodki, co sprawia że można go jeść w naprawdę sporych ilościach.

Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i mascarpone tworzą duet idealny, dodatek czekolady jeszcze bardziej ulepsza kompozycje smakową. Użycie śmietany sprawia, że całość jest lekka i kremowa.

Masa mascarpone z czekoladą to idealny pomysł na słodki dodatek. To deser bardzo łatwy i prosty jednak o idealnej kompozycji smakowej. Świetnie komponuje się z biszkoptem i bezą. Sprawdzi się również w formie osobnego deseru, ze względu na wspaniały smak. Jest naprawdę słodki, choć jego słodycz nie jest mdląca. To dodatek, który sprawdzi się fantastycznie na wszelkich przyjęciach i uroczystościach. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności takich, które powstają z czekolady.

Wartości odżywcze kremu czekoladowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kalorie)
394.32 kcal
623.02 kcal
Białko
3.33 g
5.26 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie czekoladowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany
16.69 g
26.37 g
Węglowodany przyswajalne
16.15 g
25.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz
34.87 g
55.09 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
27.95 g
44.16 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu czekoladowego z mascarpone 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie czekoladowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania kremu czekoladowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na krem czekoladowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób