Krem czekoladowy z mascarpone

Opublikowano: 29.06.2021 r., 11:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser mascarpone z czekoladą
Krem czekoladowy z mascarpone
Krem czekoladowy z mascarpone to świetny dodatek do słodkich deserów, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Ma intensywny czekoladowy smak.
Przygotowanie 20 min
Czas kąpieli wodnej i Czas ubijania 5 min
623 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (250 ml)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, rondelek

Przepis na krem czekoladowy z mascarpone krok po kroku

W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.

W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do przestygnięcia.

W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.

Dodawaj małymi partiami czekoladę.

Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.

Jak oceniasz przepis na krem czekoladowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat kremu czekoladowego z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone to świetny pomysł na pyszny i łatwy deser. Ten krem można jeść jako główny posiłek lub dodawać do ciast i tortów. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo czekoladowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie słodkości będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się do tortu urodzinowego lub na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z ciasta.

Ten krem robi się z czekoladą, najlepiej by była deserowa lub gorzką. Dodatek serka i śmietanki sprawi, że będzie słodki, a przy tym niezbyt mdlący. Jednak można również przygotować ten deser na bazie czekolady mlecznej, a nawet białej. Ta ostatnia opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek.

Przepis na krem czekoladowy z mascarpone jest niezwykle łatwy i można go przygotować w niezwykle szybkim czasie. Wystarczy tylko chwila, by cieszyć się słodyczą tego deseru. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt końcowy jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w ciastach, ale również przełożony do pucharków. Jest nie za słodki, co sprawia że można go jeść w naprawdę sporych ilościach.

Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i mascarpone tworzą duet idealny, dodatek czekolady jeszcze bardziej ulepsza kompozycje smakową. Użycie śmietany sprawia, że całość jest lekka i kremowa.

Masa mascarpone z czekoladą to idealny pomysł na słodki dodatek. To deser bardzo łatwy i prosty jednak o idealnej kompozycji smakowej. Świetnie komponuje się z biszkoptem i bezą. Sprawdzi się również w formie osobnego deseru, ze względu na wspaniały smak. Jest naprawdę słodki, choć jego słodycz nie jest mdląca. To dodatek, który sprawdzi się fantastycznie na wszelkich przyjęciach i uroczystościach. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności takich, które powstają z czekolady.

Alergeny w kremie czekoladowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu czekoladowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ten krem zawiera bardzo dużo cukrów prostych, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
394.32
623.02
Białko (g)
3.33
5.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
16.69
26.37
Węglowodany przyswajalne (g)
16.15
25.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
34.87
55.09
Tłuszcze nasycone (g)
33.51
52.94
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu czekoladowego z mascarpone 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu czekoladowego z mascarpone

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
20.50